"Patenciary”: domowe owsiane batoniki w różnych wariacjach

"Patenciary": domowe batoniki w różnych wariacjach
Dzieci uwielbiają słodkości, o tym wie nie tylko Daria Ładocha. Prowadząca program „Patenciary” ma natomiast sposób, jak sprawić dzieciom przyjemność nie martwiąc się przy tym o ich zdrowie czy zęby. Rozwiązaniem są domowe batoniki, które szybko można przygotować z naturalnych składników.

Można je podać w wielu wariacjach, w swoim formacie nasza mistrzyni kuchni przedstawiła kilka z nich: czekoladową, orzechową, truskawkową, morelowo-śliwkową. Przygotowanie każdej z nich rozpoczynamy od zrobienia bazy, później za pomocą różnych dodatków tworzymy całkiem inne, oryginalne smaki.

składniki:

miód

sok z limonki

płatki owsiane

mix musli

płatki migdałowe

opcjonalnie: czekolada, wiórki kokosowe, orzechy, truskawki liofilizowane, suszone morele oraz śliwki, amarantus, ekspandowana kasza jaglana

przygotowanie:

W misce mieszamy płatki owsiane i migdałowe oraz mix musli. Zalewamy to wcześniej przygotowaną mieszaniną miodu oraz soku z limonki. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gdy mamy już gotową bazę, możemy do niej dodać składniki według upodobania. Wybrane składniki mieszamy z bazą i tak przygotowaną mieszankę umieszczamy w silikonowej foremce. Dobrze uklepujemy, po czym wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

podziel się:

Pozostałe wiadomości