"Patenciary": farszynki z Mazur

Patenciary: farszynki z Mazur
W 1. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" Daria Ładocha pokazała nam różne sposoby na przygotowanie placków: zarówno w tej wytrawnej, jak i słodkiej wersji. Sama przygotowała m.in. tradycyjne mazurskie farszynki.

SKŁADNIKI:

ciasto:

ziemniaki ugotowane i wystudzone - 1 kg

jajka - 2 sztuki

mąką ziemniaczana - 1,5 szklanki

sól do smaku

farsz:

wołowina z rosołu (np. pręga wołowa/mostek) - ok. 500 g

cebula - 1 sztuka

czosnek - 2 ząbki

natka pietruszki - garść

jajka - 3 sztuki

sól i pieprz do smaku

oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotuj na twardo. Mięso ugotuj w wodzie lub rosole (świetny pomysł na wykorzystanie „resztek”). Cebulkę i czosnek posiekaj. Cebulę obsmaż na oliwie aż zmięknie i się lekko zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Ugotowane jajka, mięso oraz cebulę zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz.

Ziemniaki ugotowane wcześniej i wystudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, sól oraz mąkę ziemniaczaną i wyrób szybko jednolite ciasto.

Z ciasta formuj niewielki placek na środku którego umieść farsz. Całość zwiń prawi jak pieróg i uformuj kotlet. Kotlety smażymy na średnio rozgrzanej patelni na maśle aż będą zwarte i rumiane z obu stron.

podziel się:

Pozostałe wiadomości