"Patenciary": gofry ziemniaczane

Patenciary: gofry ziemniaczane
Gofry wcale nie muszą być na słodko! W 3. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" córki Darii Ładochy: Laura oraz Mania przygotowały wytrawne gofry ziemniaczane. Świetnie sprawdzą się zamiast kanapek!

SKŁADNIKI:

ziemniaki mączyste 1kg

mąka pszenna 1/2 szkl.

jajko 3 szt.

cebula 1 szt.

sól i pieprz do smaku

proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie)

masło klarowane/oliwa do smażenia/pieczenia

wędzony łosoś plastry do podania

kwaśna śmietana

szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Ziemniaki obierz zetrzyj na tarce (drobnej lub średniej). Dokładnie odciśnij z wody i wrzuć do miski. Dodaj jajka, cebulkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszaj.

Gofrownice przed smażeniem posmaruj masłem klarowynym. Wlej porcję ciasta i smaż aż ziemniaki zrobią się rumiane i chrupiące ok 5 min.

Gofry podawaj z ulubionymi składnikami np. łosoś, śmietana, szczypiorek/koperek, jajka etc.

podziel się:

Pozostałe wiadomości