"Patenciary": japońskie wysokie pankejki

Patenciary: japońskie wysokie pankejki
Pyszne egzotyczne śniadanie? Nie musisz wyjeżdżać na urlop czy nawet iść do restauracji. Z przepisem Darii Ładochy na japońskie wysokie pankejki poczujesz się jak w Kraju Kwitnącej Wiśni bez wychodzenia z domu. To danie, które nasza mistrzyni kuchni pokazała w 6. odcinku 4. sezonu programu "Patenciary", można zrobić w dosłownie chwilę!

SKŁADNIKI:

maślanka ½ szkl.

cukier drobny 3 łyżki

mąka pszenna 1 szkl.

żółtko 1 szt.

białka jaja 3 szt.

masło 2 łyżki

szczypta soli

proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

sok z cytryny 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce wymieszaj maślankę z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Kiedy białka się lekko zapienią dodaj cukier i ubijaj dalej.

Do maślanki dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj 1/3 białek i delikatnie wymieszaj. Kiedy masa się połączy dodaj kolejną porcję i delikatnie wymieszaj.

Przy pomocy łyżki do lodów nakładaj porcje ciasta na lekko rozgrzaną patelnię i smaż placki aż spód się lekko zarumieni. Po tym czasie delikatnie przewróć naleśniki na druga stronę. Patelnię przykryj i smaż dalej ok. 3 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości