"Patenciary": kolorowe bułki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci

Patenciary: kolorowe bułki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci
Dobry dzień to ten rozpoczęty od dobrego śniadania. Zdaniem Darii Ładochy na pierwszy posiłek, bez względu na to czy jemy go w domu, w pracy czy w szkole, najlepiej sprawdzą się kolorowe bułki. Różowe i zielone wypieki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci, a wypełnić możemy je czymkolwiek chcemy!

Daria Ładocha często pojawia się w telewizji, by podzielić się swoją wiedzą na tematy kulinarne, jedzenia czy zdrowia. Ale gotuje nie tylko na szklanym ekranie. Jest bowiem także żoną i mamą. W wywiadach nie raz przyznawała, że ze względu na różne gusta swoich domowników nie raz zdarzyło jej się przygotować kilka wariantów obiadu! Doskonale zdaje sobie sprawę, że odpowiednie jedzenie jest kluczem do zdrowia, dlatego większość swoich codziennych posiłków przygotowuje sama. W specjalnym odcinku programu "Patenciary" zdecydowała się nam pokazać swoje standardowe menu.

Dzień zaczyna od śniadania. I na nie proponuje niestandardowe, bo kolorowe – różowe i zielone, bułeczki drożdżowe wypełnione warzywami i innymi dodatkami. Takimi wypiekami sprawimy radość nie tylko dzieciom!

Składniki:

bułki różowe:

buraki

drożdże instant

drobnoziarnista mąka pszenna

sól

oliwa z oliwek

jajko

sezam

bułki zielone:

mleko

drożdże instant

spirulina

drobnoziarnista mąka pszenna

sól

oliwa z oliwek

jajko

sezam

Przygotowanie:

Bułki różowe: Buraki gotujemy i miksujemy, także żeby uzyskać puree. Gdy uzyskane puree jest jeszcze ciepłe, wsypujemy drożdże instant oraz drobną mąkę pszenną. Posypujemy szczyptą soli oraz polewamy oliwą z oliwek. Całość wyrabiamy w maszynie przez około 10 minut, później własnoręcznie formujemy kuleczki, czyli kształt naszych bułeczek. Przykrywamy i odstawiamy.

Bułki zielone: Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy spirulinę i całość mieszamy. Do mieszaniny wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy oliwę z oliwek i posypujemy szczyptą soli. Całość wyrabiamy z pomocą robota kuchennego. Masujemy ciasto, a później tworzymy z niego kulki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, na koniec posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika, który rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Powinno się piec około 20 minut. Gdy bułki są gotowe, wypełniamy je według naszego uznania. Daria Ładocha proponuje skorzystać z pesto, rukoli i awokado czy czerwonego pesto, modrej kapusty i rzodkiewek. Wszystko jednak zależy już od indywidualnych upodobań.

podziel się:

Pozostałe wiadomości