"Patenciary": kolorowe sznycle z indyka

Patenciary: sznycle z indyka w trzech kolorach
W 4. odcinku programu "Patenciary" Daria Ładocha i jej córki zaprezentowały nam niestandardowe przepisy na kotlety. Z nimi nawet najbardziej pospolite danie nie jest nudne. Jak choćby sznycle z indyka. Nasza mistrzyni kuchni zaprezentowała je aż w trzech wersjach kolorystycznych. Każdy znajdzie coś dla siebie!

SKŁADNIKI:

filet z indyka - 800 g

jajka - 3 szt.

mąka pszenna - 1 szklanka

żółta panierka: nachos 1⁄2 opakowania, kurkuma

panierka z parmezanem: bułka tarta - 1 szklanka, parmezan tarty - 1⁄2 szklanki, suszone pomidory bez zalewy - garść

zielona panierka: bułka tarta - 1 szklanka, natka pietruszki – garść, pistacje zielone – garść, bazylia świeża – garść, czosnek - 1-2 ząbki

ziemniaki 1 kg

masło 100 g

mleko 1/3 szklanki

szpinak - 250 g

burak ugotowany/pieczony - 1 szt. średniej wielkości

dynia upieczona - ok. 400g

parmezan - 1⁄2 szklanki

gałka muszkatołowa - szczypta

PRZYGOTOWANIE:

Indyka pokrój na nieduże kotleciki. Mięso możesz delikatnie rozbić tłuczkiem. Dopraw je solą i pieprzem.

Do malaksera wsyp nachos i zmiksuj je na proszek/bułkę tartą. Okruszki przesyp do miseczki, dodaj kurkumę i całość dokładnie wymieszaj.

Bułkę tartą wsyp do miseczki. Dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. (Można pokazać jak wziąć suche bułki i je zmiksować w malakserze razem z serem). Suszone pomidory wsyp do młynka do kawy (elektrycznego) i zmiel na proszek. Dodaj do parmezanu z bułką.

Do malaksera włóż pistacje, listki bazylii oraz natki pietruszki. Dodaj z grubsza posiekany czosnek i całość zmiksuj. Dodaj bułkę tartą i zmiksuj panierkę raz jeszcze.

W misce rozkłóć jajka. Kawałki indyka obtocz w mące pszennej, a następnie w jajku. Pokryte jajkiem kotlety panieruj w wybranej panierce. Tak przygotowane ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20-30 min., aż panierka się zarumieni i stanie się chrupiąca.

podziel się:

Pozostałe wiadomości