"Patenciary": kotlety mielone wzbogacone warzywami korzeniowymi

"Patenciary": kotlety mielone wzbogacone warzywami korzeniowymi
Daria Ładocha, jak każdy rodzic, wie, że dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa. Nasza mistrzyni kuchni ma jednak na to swój patent: kotlety mielone z warzywami korzennymi. Najmłodsi nawet się nie zorientują, że jedzą marchewkę, pietruszkę czy selera!

Daria Ładocha to nie tylko wybitna mistrzyni kuchni oraz ekspertka w dziedzinie zdrowego żywienia, ale przede wszystkim mama. Nasza prowadząca doczekała się dwóch córek: Laury oraz Matyldy, które współprowadzą z nią program "Patenciary". Premiera nowego sezonu na naszej antenie już w niedzielę 13 września o godzinie 10:30.

Teraz obie córki Darii Ładochy uwielbiają gotować, smakować i jeść, ale nie zawsze tak było. Nasza prowadząca doskonale wie, że dzieciom czasem brak entuzjazmu jeśli chodzi o jedzenie warzyw. A przecież są one niezbędne dla zdrowego rozwoju. Dlatego też nasza mistrzyni kuchni wpadła na pomysł, jak przemycić warzywa korzenne do diety dzieci – umieszcza je w kotletach mielonych. Swoim patenciarskim przepisem podzieliła się w odcinku specjalnym swojego programu.

Składniki:

mięso mielone (najlepiej łopatka wieprzowa)

marchewka

pietruszka

seler

jajko

chałka

mleko

cebula

czosnek

olej

szpinak

bułka tarta

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę, pietruszkę oraz selera, po czym ścieramy je na tarce o małych oczkach. Dodajemy mięso mielone oraz jajko. Chałkę kroimy na kawałki i moczymy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy ząbek czosnku i smażymy przez chwilę. Tak przygotowaną mieszankę wrzucamy do miski z mięsem oraz warzywami, dorzucamy jeszcze drobno pokrojony szpinak. Chałkę odciskamy z mleka i również wrzucamy do miski. Wszystko solimy, pieprzymy i wyrabiamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę, formujemy kotlety. Gotowe kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelnie wlewamy olej i gdy tłuszcz będzie mocno ciepły, kładziemy kotlety.

podziel się:

Pozostałe wiadomości