"Patenciary": pikantne krewetki z aromatycznym ryżem

"Patenciary": pikantne krewetki z aromatycznym ryżem z piekarnika
Prezentując przepis na pikantne krewetki z aromatycznym ryżem w programie "Patenciary" Daria Ładocha zdradziła kilka swoich kuchennych sztuczek. Pokazała, jak przygotowuje pyszny ryż oraz jak prawidłowo oczyszczać krewetki z niejadalnych elementów.

Kolejne odcinki programu "Patenciary" nie były długie, a mimo to jego prowadząca Daria Ładocha w każdym z nich zdołała pokazać wiele pysznych i prostych przepisów. Między słowami i kolejnymi daniami przemycała także swoje sprytne sztuczki. Nie brakowało ich m.in. w przepisie na pikantne krewetki z aromatycznym ryżem. W kilka minut mogliśmy się dowiedzieć, jak przygotować pełen smaku ryż oraz jak najszybciej oczyścić krewetki z ich niejadalnego jelita. Wystarczy jedna wykałaczka!

Składniki

aromatyczny ryż:

kurkuma

gwiazdy anyżu

laska cynamonu

5 goździków

woda

ryż

pikantne krewetki:

krewetki

świeży imbir

papryczki chili

masło

kolendra

sól

Przygotowanie:

Aromatyczny ryż: Do wody dodajemy kurkumę, gwiazdy anyżu, laskę cynamonu oraz 5 goździków. Mieszamy. Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym płynem w proporcjach: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki płynu. Wszystko szczelnie przykrywamy papierem do pieczenia, a później także folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika.

Pikantne krewetki: Za pomocą wykałaczki oczyszczamy krewetki - wbijamy wykałaczkę pod pancerzyk i w ten sposób wyciągamy niejadalne jelito. Na patelnię wrzucamy masło. Imbir kroimy w paski, siekamy papryczki chili i tak przygotowane przyprawy wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Po chwili dodajemy krewetki, całość solimy. Na koniec posypujemy nasze krewetki świeżą kolendrą oraz sokiem z limonki.

Ryż wyciągamy z piekarnika i delikatnie mieszamy. Krewetki układamy na ryżu i dekorujemy wszystko limonką. Na wierzch sypiemy świeżą kolendrę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości