"Patenciary": roladki schabowe z kitką

Patenciary: roladki schabowe
Patenciary: roladki schabowe
Jak przekonać dzieci do zjedzenia obiadu? O to najlepiej zapytać córek Darii Ładochy: Laury oraz Manii. W 4. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" tematem były kotlety, a dziewczynki przygotowały je tak, jak same najbardziej chciałyby zjeść. Jednym z ich pomysłów były roladki schabowe z kitką.

SKŁADNIKI:

schab środkowy - 4 kotlety

papryka czerwona i żółta - po 1⁄2

seler naciowy - 2 łodygi + mini łodyżki z listkami

suszone pomidory z zalewy - 4 szt.

cebula - 1 szt.

ajwar - 2 łyżki

feta - 50g

szynka szwarcwaldzka - 8 plastrów

zioła prowansalskie szczypta

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokrój w piórka. Kiedy zmięknie dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki. Kotlety schabowe ubij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem a następnie posmaruj ajwarem. Paprykę i seler naciowy pokrój w paseczki. Na każdym kotlecie ułóż porcję smażonych i surowych warzyw. Całość posyp fetą oraz odrobiną ziół prowansalskich, a następnie zwiń w zwartą roladkę. Każdą roladkę owiń szynką parmeńską, a w jej jeden koniec wbij łodygę selera naciowego z natką – tworząc ogon (może por albo coś innego co zrobi nam ogonek). Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 min.

podziel się:

Pozostałe wiadomości