"Patenciary": szaszłyczki z kwiatuszkami i szaszłyczki caprese

Patenciary: szaszłyczki
W 5. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" córki Darii Ładochy Laura i Matylda pokazały swój przepis na obiad pełen szaszłyczków. Składa się on z mięsnych szaszłyczków i warzywno-serowych szaszłyczków caprese.

SKŁADNIKI:

SZASZŁYCZKI

mięso mielone drobiowe 500g

papryka słodka 1 łyżeczka

przyprawa curry 1 łyżeczka

kumin 1⁄2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 1 łyżka

łodyżki rozmarynu i lawendy.

CAPRESE SZASZŁYCZKI

mini mozarella w kulkach

pomidorki koktajlowe

bazylia

melon

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone wymieszaj z papryką, curry i kuminem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Łodyżki ziołowe oczyść z listków poza szczytami. Drugą końcówkę zaostrz no- żem.

Z mięsa formuj podłużne kotleciki które następnie nabijaj na gałązki rozmarynu i lawendy.

Mięso posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 minut w 200*C .

Melona wykrój przy pomocy kulkownicy do owoców. Na szpadki nabijaj kolejno melon, pomidorki, mozarellę i bazylię tworząc szaszłyki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości