"Patenciary": szybki obiad meksykański

Patenciary: szybki obiad meksykański
By zjeść meksykańskie danie nie musisz wcale jechać do Meksyku czy wybrać się do meksykańskiej restauracji. Wystarczy obejrzeć 5. odcinek nowego sezonu programu "Patenciary". Daria Ładocha pokazała w nim swój szybki i bardzo prosty sposób na danie obiadowe w stylu tex-mex

SKŁADNIKI:

1 czerwona cebula

kolendra świeża pęczek

kukurydza kolba

seler naciowy 2 łodygi

fasola czerwona z puszki 1-2x

papryka żółta, zielona i czerwona po 1 szt.

papryka chili świeża 1-2 szt

pomidorki koktajlowe kolorowe 2 garści

kiełbasa chorizo

sól i pieprz

oliwa do smażenia i marynaty

limonki - 3 szt.

mieszanka przypraw Darii Ładochy: kumin mielony 1,5 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1, łyżka kolendra mielona 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Pa-pryki pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka. Seler pokrój w paski a kukurydzę w plastry. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Połowę kolendry posiekaj. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wysyp wszystkie warzywa. Na wierzchu rozłóż kawałki chorizo oraz pomidory. Całość posyp posiekaną papryczką chili, kolendrą oraz fasolą z puszki. Limonki przekrój na 4 części i również ułóż na składnikach. Możesz również dodać garść kukurydzianych nachos. Całość dopraw mieszanką przypraw, solą i pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz całość ok 30-45 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeża kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości