"Patenciary": ziemniaczane cannolli

Patenciary: ziemniaczane canolli
Patenciary: ziemniaczane canolli
Ziemniak był głównym bohaterem 3. odcinka nowego sezonu programu "Patenciary". Daria Ładocha udowodniła nam, że z tego warzywa można zrobić praktycznie wszystko, również eleganckie, wytrawne cannolli. To danie obiadowe naprawdę robi wrażenie!

SKŁADNIKI:

ziemniaki duże do pieczenia 0,5kg

oliwa z oliwek

ziemniaki 500g

masło 50g

ser bursztyn tarty 1szkl

szczypiorek/dymka

twaróg mielony 250g

kwaśna śmietana

szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaka obierz i umyj. Przy pomocy mandoliny pokrój wzdłuż na długie cienkie plastry. Plasterki ziemniaka osusz ręcznikiem papierowym. Z folii aluminiowej stwórz rurki/walce o średnicy ok 2-3cm. Każdą rurkę nawiń na nią plasterek ziemniaka. Tak przygotowane ułóż złączeniem do dołu. „Cannoli” posmaruj delikatnie oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 8-10min.

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do miski z masłem. Dodaj tarty ser, twaróg oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę tak aby uzyskać kremową konsystencję puree. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Z ziemniaczanych „cannoli” usuń folię aluminiową. Każdą rurkę faszeruj przygotowanym wcześniej kremem, układając tym razem złączeniem u góry tak jak w tradycyjnym cannoli. Podawaj posypane szczypiorkiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości