Aktualności

SAŁATKA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI
Składniki:
1 bakłażan
2 cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200 g cypryjskiego sera halloumi/ feta
200 g roszponki
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
ocet balsamiczny
sok z cytryny
Przygotowanie:
Bakłażana, cukinie i paprykę pokrój w paski, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do nich pokrojony czosnek, tymianek, polej obficie oliwą z oliwek. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ser pokrój na plastry, smaż je na odrobinie oliwy, około 2 minut z każdej strony. Warzywa przełóż na talerze, połóż na nich ser, udekoruj roszponką polej odrobina oliwy, octu i soku z cytryny.
SAŁATKA Z MIODOWĄ WIEPRZOWINĄ
Składniki:
400 g polędwiczek wieprzowych
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
świeży tymianek i rozmaryn
kilka rodzajów sałat: roszponka, rukola, sałata lodowa
garść orzechów włoskich
2 jabłka
Przygotowanie:
Polędwiczki pokrój w 2 cm plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i rozmaryn, marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc) Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki około 2 minut z każdej strony. Orzechy upraż na suchej patelni, jabłka pokrój w cienkie plasterki. Na talerzach rozłóż różne rodzaje salat, jabłka, kawałki wieprzowiny, całość posyp orzechami i olej odrobina oliwy z oliwek.
PACZUSZKI Z CIASTA FILO Z RUKOLĄ
Składniki:
6 płatów ciasta filo
200 sera camembert
garść orzechów włoskich
4 gruszki
owoc granatu
oliwa, ocet balsamiczny
świeży tymianek
roztopione masło
Przygotowanie:
Ser i gruszki i orzechy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj składniki w małej miseczce. Płat ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym płatem, posmaruj masłem i przykryj kolejnym masłem. Ciasto pokrój w kwadraty. Na środek każdego z nich połóż łyżkę serowego farszu, brzegi kwadratów posmaruj masłem, i zlep ze sobą. Paczuszki zwiąż np. świeżym tymiankiem, lub wykałaczkami. Ciasto zapiekaj około 15- 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj razem z rukolą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Do dekoracji użyj czerwonych ziarenek granatu!
SAŁATKA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM W OCCIE BALSAMICZNYM
Składniki:
6 pomidorów
cebulka natka
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
tymianek
rozmaryn
tymianek
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokrój w grube plastry, przełóż je do plastikowego woreczka, dodaj kilka łyżek octu balsamicznego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu i tymianku oraz odrobinę pieprzu i soli. Wstrząśnij zamkniętym woreczkiem Mięso kurczaka wyciągnij z marynaty, smaż przez kilka minut na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Pomidory pokórj w plastry układaj na talerzu naprzemiennie: plaster pomidora, plaster kurczaka, plaster pomidora… całość posyp cebulką dymką.
Komentarze (16)
Moja miła Aniu. Niestety z mojej polędwicy wg, przepisu Twojego wyszła guma do żucia. Nie mam pojęcia ale te dwie minuty smażenia to chyba nie wystarczy. Było gumiasto,, nie smaczne, ( czy to się nie soli?) czy to wina gatunku mięsa? nie mam pojęcia ale nigdy tego nie powtórzę..Pozdrawiam i życzę smacznego.'
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
bardzo dobry program, wszystko proste do wykonania składniki łatwo dostępne.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Program super, przepisy smaczne - jedna tylko uwaga - Droga Pani Aniu, bylo byloby jeszcze smaczniej gdyby uzywala Pani osobnej deski do krojenia miesa i osobnej do warzyw, ktore dodaje Pani np. do salatki:)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
podoba mi się ta sałatka z wieprzowiną, próbował ktoś?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ja dzisiaj kupiłam ciasto Filo w Mark &Spencer :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
jeśli chodzi o Warszawę to ciasto filo można dostać w Almie, Kuchni Świata oraz na Kabatach w specjałach greckich
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Czy udało się komuś kupić ciasto filo??? Ja szukam go od dłuższego czasu i bez rezultatu:(
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Bardzo jestem ciekawa czy udało się komuś kupić ciasto filo. Poszukuję go i jak do tej pory nie dostałam w żadnym sklepie:( czy komus udało się kupić to filo???
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
ZDJĘCIA, ZDJĘCIA prosimy o zdjęcia
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Zgadzam sie z agulka8204 szkoda ze niema zdjec!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Bardzo fajny program:) Tylko szkoda, ze na stronie brak zdjec do kazdego przepisu. Tu bym chciała zmiane.
- 1Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
komentarz ukryty - pokaż
Zgadzam się z komentarzem mamamia2 - robienie ludzi w balona otwartym tekstem. Pani prowadząca i napisy w programie mówią o pieczeniu w temperaturze 200 C a widać że piekarnik ma ustawiony na 230. To w końcu jak to jest? No i pytanie gdzie można kupić 4 gruszki za 2PLN - tez bym chciał ale nie mogę znaleźć.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 1Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
komentarz ukryty - pokaż
Moi drodzy:) ogladam program bo uwielbiam gotowac i wciaz poszukuje nowosci:)
Program bardzo fajny-ale przepisy, ktore tu podajecie-maja sie do niego nijak:( Co innego na wizji, co innego w przepisie...generalnie dramat i tragedia, nie zgadza sie nic:( Ja rozumiem, ze kryzys i ludzi do pracy brak, ale przeciez macie te napisy z programu-to zwyczajnie...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 1Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
wiesz co nie zgadzam sie z toba, poniewaz przepisy sa smaczne.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
No super fajny program ,a co ważne proste do wykonania
- 2Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Spoko program. Fajne i smaczne przepisy. Ogułem OK!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
