Aktualności

Wszyscy lubimy prezenty. Przyjemnie jest je dostawać, ale wspaniale jest także prezenty dawać. Według Agaty i Olgi najwspanialsze są podarunki przygotowane własnoręcznie, takie w które włoży się swoją pracę i serce - smaczne prezenty pełne aromatów, zapachów, zmysłowe i pyszne. W kolejnym odcinku dziewczyny zabawią się w Świętego Mikołaja. I mimo tego, że do sezonu gwiazdkowego jeszcze daleko, inspiracje z odcinka przydadzą się każdemu, kto będzie chciał obdarować bliskich niebanalnym upominkiem. Rodzinę, przyjaciół i znajomych możecie uszczęśliwić chrupiącymi herbatnikami cantucci z pistacjami. Słodkim prezentem będzie daktella - krem czekoladowo-daktylowy z owocowymi chipsami. A łasuchów obdarujcie pełnym aromatów słoikiem aromatycznych warzyw grillowanych. W tym odcinku "Szczypty smaku" uszczęśliwiamy smacznymi prezentami. Oglądajcie!
PREMIERA szóstego odcinka "Szczypty smaku" w piątek 7 listopada o godz. 13:25.
Powtórki odcinka:
sobota, 8 listopada, 6:35
wtorek, 11 listopada, 8:50
piątek, 14 listopada, 14:35
Daktella - krem daktylowo-orzechowy i chipsy owocowe
krem:
100 g daktyli bez pestek
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka kakao
garść orzechów laskowych
chipsy:
kilka jabłek
kilka gruszek
łyżeczka cynamonu
odrobina soku z limonki
Przygotuj krem. Daktyle ugotuj w wodzie, aż będą miękkie (powinno zostać trochę wody z gotowania). Orzechy upraż na patelni. Owoce i orzechy wrzuć do blendera razem z kakao i olejem kokosowym, dodając trochę wody z gotowania daktyli. Zmiksuj na gładką pastę.
Przygotuj chipsy. Owoce umyj i pokrój w cienkie plastry. Oprósz cynamonem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i susz przez całą noc.
Cantucci z pistacjami
300 g migdałów
0,5 kg mąki pełnoziarnistej
150 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 limonki
garść wyłuskanych pistacji
2 łyżki masła
4 jajka
Połowę migdałów zmiksuj na mączkę. Mąkę przesiej przez sito, połącz z resztą składników i zagnieść ciasto. Powinno być twarde i zwarte. Uformuj z niego wałeczki o średnicy mniej więcej 5 cm. W takiej formie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piecz przez 20 minut. Wyjmij i przestudź. Jak wałeczki będą już tylko lekko ciepłe, pokrój je na kromeczki. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Po tym czasie ciasteczka przewróć na druga stronę i piecz kolejne 10 minut.
Grillowane warzywa marynowane
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
pół małej dyni hokaido
4 duże szalotki
4 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
kilka ziaren pieprzu
2 goździki
2 gwiazdki anyżu
1 mała suszona chilli
liść laurowy
1 łyżka jasnego octu winnego dobrej jakości
0,5 l oliwy z oliwek
sól morska gruba
pieprz młotkowany do smaku
Przygotuj aromatyzowaną oliwę. Czosnek obierz z łupinek. Do rondla o grubym dnie wlej oliwę. Dodaj ziarna pieprzu, goździki, anyż, chilli, liść laurowy i obrany czosnek. Podgrzewaj oliwę aż będzie mocno ciepła a przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
Przygotuj warzywa. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na 4 kawałki. Dynię obierz i pokrój w plastry wielkości kawałków papryki. Szalotki obierz i przekrój na połówki. Warzywa natrzyj solą i pieprzem delikatnie skrop oliwą i octem winnym, grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Gotowe warzywa ułóż w słoiczkach naprzemiennie (kolorami). Dodaj świeże zioła i zalej pachnącą oliwą. Słoiki szczelnie zamknij.
Komentarze (0)
