Przepis na jagnięcinę według Piotra Najsztuba

Piotr Najsztub grilluje

Marynata:

- jogurt naturalny bez cukru - około 2/3 marynaty- białe wytrawne wino - około 1/3 marynaty- garść owoców jałowca- garść rozmarynu- 2 ząbki czosnku

Do miski wlej jogurt naturalny i wino. Zanim dodasz owoce jałowca, najpierw je rozgnieć, aby łatwiej uwolniły swój aromat. Następnie oberwij rozmaryn z gałązek, rozetrzyj w dłoniach i wrzuć do miski. Na końcu do marynaty dodaj dwa rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszaj i włóż do miski mięso. Po włożeniu kotlecików do marynaty mięso powinno być całkowicie przykryte. Tak przygotowaną jagnięcinę odstaw do lodówki na minimum 24 godziny do nawet 5 dni.

Jagnięcina:

- 1 kg kotlecików jagnięcych (w jednym kawałku) / 1 kg combru jagnięcego

- sól

Zamarynowane kotleciki jagnięce wyjmij z marynaty i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie mocno zwilż ręce i nabierz sporo soli. Wetrzyj ją w oczyszczone mięso.

Kotleciki na grillu połóż najpierw stroną z warstwą tłuszczu i czekaj około 3-4 minut co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypala. Następnie odwróć mięso na drugą stronę i czekaj kolejne 4 minuty. W kolejnej fazie grillowania połóż kotleciki na grillu na sztorc, żeby przyrumieniły się z każdej strony. Tak ugrillowane mięso zdejmij na chwilę z grilla i pokrój wzdłuż kości na pojedyncze kawałki. Możesz kroić co jedną lub co dwie kości. Ułóż kotleciki z powrotem na grillu, jeden obok drugiego, blisko siebie. Po około dwóch minutach odwróć i zaczekaj kolejne dwie. Gotowe kotleciki wyłóż na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości