Przepis Piotra Kucharskiego na drożdżówki z makiem

Przepis Piotra Kucharskiego na drożdżówki z makiem

Składniki:

Ciasto200 g letniego mleka20 g drożdży100 g cukru500 g mąki pszennej60 g miękkiego masła4 żółtkabiałka do posmarowaniaMasa makowa:50 g wyłuskanych orzechów laskowych50 g wyłuskanych orzechów włoskich50 g migdałów250 g maku300 g mleka70 g masła100 g biszkoptówkilka kropli olejku migdałowegookoło 100 g miodu

Sposób przygotowania:

W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotować masę makową.Mak przepłukać i zaparzyć ciepłym mlekiem. Gotować w tym mleku z dodatkiem masła na wolnym ogniu 10-20 minut aż mak zmięknie. Rodzynki namoczyć a następie zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach 2-3 razy razem z orzechami , migdałami i biszkoptami. Wymieszać z miodem (należy go dodać tyle ile lubimy).Ponownie lekko zagnieść ciasto, przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 30x15 cm.Farsz rozłożyć równomiernie na cieście zostawiając 2-3 cm wolnego wzdłuż dłuższego boku i posmarować tą cześć roztrzepanym białkiem.Wzdłuż tego też boku zwinąć ciasto w roladę, tak aby wolny koniec był na wierzchu. Przykleić go dokładnie do ciasta.Ostrym nożem pokroić roladę na 3 cm kawałki.Drożdżówki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40minut.Rozgrzać piekarnik do 190ºC.Piec przez 20-25 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości