Aktualności

Powrót do listy

Przepis z 4. odc. "Smakuj świat z Pascalem": Grillowany łosoś z miodem i imbirem oraz ryżem przyprawowym

Przepisy | Wiadomości |
Przepis z 4. odc. "Smakuj świat z Pascalem": Grillowany łosoś z miodem i imbirem oraz ryżem przyprawowym
Smakuj świat z Pascalem 

Składniki:
filet z łososia, pokrojony w szerokie plastry
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
125 ml sosu sojowego jasnego
sok z dwóch pomarańczy
2 szalotki
2 łyżki miodu
2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
pół pęczka kolendry

Ryż przyprawowy:
200 g ryżu jaśminowego
400 ml wody
pół ząbka czosnku lub jeden mały
pół cebuli
2 goździki
szczypta cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1 laska wanilii
1 łyżka kuminu (kminku rzymskiego)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zaczniemy od przygotowania marynaty. Do miski wlej sos sojowy, olej sezamowy, miód, dodaj posiekane szalotki, kolendrę oraz sok z dwóch pomarańczy. Dopraw płaską łyżeczką czosnku granulowanego i czubatą imbiru oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj i do tak przygotowanej marynaty włóż łososia. Całość zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 15 do 30 minut, a najlepiej na całą noc.

Pora na ryż. Wsyp go do miski, zalej zimną wodą i przepłucz. Powtarzaj tę czynność, aż woda będzie klarowna, dzięki temu ziarenka ryżu po ugotowaniu nie będą się kleić. Posiekaj cebulę i czosnek i wrzuć do garnka z nierozgrzanym tłuszczem, dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż przez około 3-4 minuty. Następnie wlej połowę wody i dodaj przyprawy - laskę wanilii, dwie gwiazdki anyżu, dwa goździki i kumin. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż i wtedy dodaj resztę wody. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Nie przykrywaj. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku.

Wyjmij zamarynowaną rybę. Część marynaty wlej do rondelka i podgrzej, użyjesz jej jako sosu do łososia. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię grillową połóż rybę, skórą do góry. Grilluj, aż zetnie się do połowy po czym przerzuć na drugą stronę. Zdejmij z patelni, kiedy białko zacznie się ścinać – to jest znak, że ryba jest gotowa. Polej ją sosem z marynaty i podawaj z ryżem przyprawowym. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Kasia Bosacka przetestowała modną dietę sokową: "Słoiczek słodyczek!"
Następny artykuł:

Kasia Bosacka przetestowała modną dietę sokową: "Słoiczek słodyczek!"

tvnpix