Przepisy na dania z dyni

Przepisy z dyni
Przepisy z dyni

OPIS ODCINKA ZNAJDZIESZ TUTAJ >

PUREE Z DYNI Z FILETEM Z ŁOSOSIASkładniki:400 g łososia 600 g dyni 2cm imbiru pół papryczki chili sok z limonki sól pieprz świeża kolendra słodka papryka ostra papryka oliwa z oliwek Przygotowanie:

Dynię pokrój w cienkie półplasterki i wsadź do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około 20 minut. Po tym czasie obierz dynię ze skórki, włóż do wysokiego naczynia, dodaj posiekany imbir i papryczkę chili oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i zblenduj całość na gładkie puree, dopraw je do smaku. Łososia dopraw sokiem z limonki, posyp słodką i ostrą papryką i solą. Smaż na patelni po kilka minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z dyniowym puree i świeżą kolendrą.

Puree z dyni
Puree z dyni
Puree z dyni
Puree z dyni
Puree z dyni
+5
Zobacz galerię

Puree z dyni

ZUPA Z DYNI Z PAPRYKĄ

Składniki:800g dyni 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku Słodka papryka Ostra papryka Sos sojowy 500ml wody Szczypta cynamonu Płatki migdałowe Szczypta gałki muszkatołowej 100 żółtego sera np. Ementalera 4 kromki razowego chlebaPrzygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno pokrój i przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj słodką i ostrą paprykę, po chwili dodaj pokrojoną dynię oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po minucie dodaj przyprawy: dużą szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy zmiksuj zupę na gładką masę, dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj z podprażonymi płatkami migdałowymi i podpieczonymi w piekarniku (kilka minut na 200 stopni) kromkami chleba z żółtym serem.

Zupa z dyni
Zupa z dyni
Zupa z dyni
Zupa z dyni
Zupa z dyni
+5
Zobacz galerię

Zupa z dyni

BABECZKI DYNIOWE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki:350 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 350 g puree z dyni cynamon szczypta soli 2 jajka 70 g roztopionego masła 70 ml maślanki garść rodzynek sułtańskich Fine Food garść orzechów włoskich Polewa:150 g białej czekolady Fine Food 50 ml śmietanki 30% sok z ½ cytryny Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Puree z dyni wymieszaj z masłem, maślanką jajkami. Składniki suche wymieszaj ze składnikami mokrymi. Do wymieszanej masy dodaj posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto nakładaj do małych silikonowych foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 20 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietanką i sokiem z cytryny. Wystudzone muffinki udekoruj polewą. Możesz je też posypać płatkami migdałowymi.

Babeczki z dyni z polewą z białej czekolady
Ciasteczka z dyni z polewą z białej czekolady
Ciasteczka z dyni z polewą z białej czekolady
Ciasteczka z dyni z polewą z białej czekolady
Ciasteczka z dyni z polewą z białej czekolady
+4
Zobacz galerię

Babeczki z dyni z polewą z białej czekolady

podziel się:

Pozostałe wiadomości