Aktualności

JAJKA FASZEROWANE
Składniki:
8 jajek
natka pietruszki
natka koperku
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
bułka tarta
masło
1 czerwona papryka
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, przekrój ostrym nożem na połowę, za pomocą łyżeczki wyjmij ugotowane jajka ze skorupek, rozdrobnij je widelcem. Orzechy upraż na patelni, drobno pokrój, dodaj do jajek. Zioła posiekaj, dodaj do jajek. Paprykę drobno pokrój, dodaj do jajek. Farszem napełnij połówki skorupek, obtocz farsz bułką tartą, smaż na odrobinie masła.
CUKINIA FASZEROWANA
Składniki:
4 cukinie
200 g sera feta
100 g suszonych pomidorów
świeży tymianek
garść czarnych oliwek
Przygotowanie:
Potrzebna ci będzie mała łyżeczka do robienia „kulek” np. z melona. Za jej pomocą wydrąż środek każdej cukinii (odkrój końce, a potem dobieraj się do niej z jednej i drugiej strony). Fetę przełóż do miski, rozdrobnij widelcem. Pomidory, oliwki i tymianek drobno pokrój, dodaj do fety, wymieszaj. Tak przygotowany farsz przekładaj do wydrążonych cukinii. Krój je na 1,5 cm plastry. Przysmażaj je z obu stron na patelni z odrobina oliwy
POMIDORY PO PROWANSALSKU
Składniki:
8 dojrzałych pomidorów
200 g bułki tartej
świeze zioła: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia
8 ząbków czosnku
só, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż je do miski. Do miski wrzuć też bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek drobno posiekany, sól, pieprz, oliwę z oliwek, wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
FASZEROWANE PIECZARKI
Składniki:
12 dużych pieczarek
100 g sera żółtego
50 g sera z niebieską pleśnią
natka pietruszki
garść pestek dyni
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, obierz, jeśli potrzeba, odkrój nóżki, wydrąż środki. „Resztki” pieczarek drobno pokrój i wrzuć do miski. Żółty ser pokrój w kostkę, niebieski pokrój, natkę posiekaj, wszystko wrzuć do miski. Farsz wymieszaj i nakładaj do kapeluszy, posyp pestkami dyni, zapiekaj 15 min. w temperaturze 190 stopni.
WIĘCEJ PRZEPISÓW ANI STARMACH >>>
Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl
Komentarze (11)
Pieczarki są bardzo dobre. Cukinie faszerowałam i zapiekłam i też była pyszna. Bez obsmażania. Polecam.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
cukinia wyszła mi chyba nie tak bo ani ser sie nie trzymał kupy ani mieso mielone
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
W przepisie nie ma mięsa mielonego :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
zrobiłam i pieczarki i jajka - podałam na ciepło i wszystkim bardzo smakowało, rozdałam przepisy, ale nie zdradziłam skąd mam ;)
pieczarki mogą wyjść wodniste bo podczas pieczenia puszczają wodę, wtedy trzeba włączyć termoobieg, żeby podsuszył i wg mnie czas pieczenia dłuższy niż podany w przepisie 20-30 min (ja nie lubię pół...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Wczoraj robiłam faszerowane pieczarki wyszły naprawdę dobre, wszyscy sie zajadali i po chwili wszystkie zniknęły z talerza :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ja robiłam pieczarki i cukinie. wszystkim smakowało:), mi osobiście cukinia śrenia ale chwalona. pieczarki super, moja podpowiedź, pieczarki muszą być świeże wtedy nie tak puszczą wodę i nie będą wodniste, i skropić sokiem z cytryny to nie pociemnieją, w samku były super
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Czy ktoś jeszcze próbował robić te faszerowane jajka i pieczarki??? chętnie bym zrobiła szczególnie jaja, ale czekam jeszcze na wasze opinie....
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Pieczarki faszerowane wyszly wodniste i niezbyt smokowały-nie polecam.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
komentarz ukryty - pokaż
pieczarki faszerowane wyszły super..polecam. Szybko i dobre.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 1Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
czy te jajka nadają się do podania na stół na zimno? i to samo pytanie o pieczarkach? czy też lepiej na ciepło serwować? Szykuje mi się imprezka i chciałabym je przygotować wcześniej i podać na zimno
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Właśnie zjadłam faszerowane jajka, przepyszne :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
