Aktualności

Przepisy na kanapki ze "Szczypty smaku"
Mini kanapki 

Mini kanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami

1/2 wędzonej makreli
100 g gęstego kremowego twarożku
1 młoda dymka ze szczypiorkiem (szczypior)
8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 cytryna
2 gałązki tymianku
sól i pieprz
pumpernikiel w krążkach

Przygotuj trzy pasty - z makreli, twarożku i suszonych pomidorów.

Pasta z twarożku: cytrynę wyszoruj, sparz i zetrzyj z niej skórkę. Twarożek przełóż do miseczki, dodaj 3/4 startej skórki z cytryny, listki z 1 gałązki tymianku. Posól, popieprz i wymieszaj.

Pasta z makreli: makrelę obierz, wyjmij mięso i przejrzyj je dokładnie, czy nie ma w nim ości. Mięso makreli przełóż do miseczki i dobrze rozdrobnij widelcem. Dymkę pokrój w drobne krążki, dodaj do makreli. Całość skrop odrobiną soku z cytryny, popieprz. Nie sól, gdyż makrela jest słona. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Pasta z suszonych pomidorów: wyjmij pomidory z zalewy i zmiksuj je w blenderze na pastę.

Przygotuj kanapki. Jeden krążek pumpernikla posmaruj pastą z makreli. Następnie połóż na nim drugi krążek pumpernikla i posmaruj go cytrynowo-tymiankowym twarożkiem. Przykryj trzecim krążkiem chleba i posmaruj suszonymi pomidorami. Powstały w ten sposób mini torcik ozdób kawałkami startej skórki z cytryny i listkami tymianku.


Tosty z grillowanymi boczniakami, papryką, szalotką i serem korycińskim

4 kromki pełnoziarnistego chleba wiejskiego
6 boczniaków wielkości dłoni
1 papryka czerwona
3 szalotki
2 plastry sera korycińskiego
1 gałązka świeżego tymianku
odrobina oliwy
szczypta chilli
sól i pieprz

Tosty z grillowanymi boczniakami Tosty z grillowanymi boczniakami

Paprykę pokrój na kilka płaskich kawałków. Szalotki pokrój w ćwiartki. Warzywa i boczniaki skrop odrobiną oliwą, oprósz solą i pieprzem oraz listkami tymianku. Tak przygotowane warzywa grilluj na patelni.Boczniaki powinny się ładnie zezłocić, papryka powinna mieć dobrze przypieczoną skórkę, a szalotka zmięknąć.
Na 2 kromkach chleba ułóż ser koryciński i razem z 2 pozostałymi kromkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz aż ser się roztopi. Na kromkach chleba bez sera ułóż warzywa i oprósz chilli. Kromki z warzywami i serem podawaj razem.

 



Panini z łososiem a’la gravlax z ogórkiem i pesto z koperku

na gravlax
300 g filetu z łososia ze skórką
2 pęczki koperku
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
3 łyżki cukru białego
3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
3-4 łyżki ginu

na pesto:
4 pęczki koperku
4 garści wyłuskanych pistacji
1/4 szklanki oliwy
1 cytryna
sól i pieprz

dodatkowo:
ciabatta
ogórek
ćwiartka cytryny

Panini z łososiem a’la gravlax Panini z łososiem a’la gravlax
Łososia umyj i dokładnie wysusz. Wymieszaj musztardę, cukier, sól i gin. Grubą warstwą masy posmaruj filet i obłóż koprem. Całość owiń folią spożywczą, zostawiając na dole odrobinę wolnej przestrzeni w folii (by było miejsce na wytwarzający się sok). Ułóż rybę na desce, obciąż z wierzchu drugą deską. Wstaw do lodówki na minimum 3-4 dni. Ryba się nie zepsuje, gdyż jest zamarynowana w soli, która ma właściwości konserwujące. Przed podaniem oczyść rybę z kopru i masy. 
Przygotuj pesto. Koperek i pistacje bardzo drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do blendera, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz i miksuj powoli, dodając oliwę.
Ciabattę przekrój na pół i grilluj na suchej patelni lub w piekarniku. Ogórka obierz ze skórki i za pomocą obieraczki pokrój na cienkie wstążki (tylko część ogórka bez pestek). Ciepłe kromki posmaruj pesto, połóż na nich plastry łososia i wstążki ogórka.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
dagna83

Pyszne, bardzo :) ale moja Pierworodna jakos noskiem kreci mimo moich i Waszych wysiłków ... Czy mogłabym prosić o coś dla tych najmłodszych smakoszy ??? Proszę :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      "W roli głównej" Cezary Pazura
      Następny artykuł:

      "W roli głównej" Cezary Pazura

      tvnpix