Aktualności

Mini kanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami
1/2 wędzonej makreli
100 g gęstego kremowego twarożku
1 młoda dymka ze szczypiorkiem (szczypior)
8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 cytryna
2 gałązki tymianku
sól i pieprz
pumpernikiel w krążkach
Przygotuj trzy pasty - z makreli, twarożku i suszonych pomidorów.
Pasta z twarożku: cytrynę wyszoruj, sparz i zetrzyj z niej skórkę. Twarożek przełóż do miseczki, dodaj 3/4 startej skórki z cytryny, listki z 1 gałązki tymianku. Posól, popieprz i wymieszaj.
Pasta z makreli: makrelę obierz, wyjmij mięso i przejrzyj je dokładnie, czy nie ma w nim ości. Mięso makreli przełóż do miseczki i dobrze rozdrobnij widelcem. Dymkę pokrój w drobne krążki, dodaj do makreli. Całość skrop odrobiną soku z cytryny, popieprz. Nie sól, gdyż makrela jest słona. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pasta z suszonych pomidorów: wyjmij pomidory z zalewy i zmiksuj je w blenderze na pastę.
Przygotuj kanapki. Jeden krążek pumpernikla posmaruj pastą z makreli. Następnie połóż na nim drugi krążek pumpernikla i posmaruj go cytrynowo-tymiankowym twarożkiem. Przykryj trzecim krążkiem chleba i posmaruj suszonymi pomidorami. Powstały w ten sposób mini torcik ozdób kawałkami startej skórki z cytryny i listkami tymianku.
Tosty z grillowanymi boczniakami, papryką, szalotką i serem korycińskim
4 kromki pełnoziarnistego chleba wiejskiego
6 boczniaków wielkości dłoni
1 papryka czerwona
3 szalotki
2 plastry sera korycińskiego
1 gałązka świeżego tymianku
odrobina oliwy
szczypta chilli
sól i pieprz
Paprykę pokrój na kilka płaskich kawałków. Szalotki pokrój w ćwiartki. Warzywa i boczniaki skrop odrobiną oliwą, oprósz solą i pieprzem oraz listkami tymianku. Tak przygotowane warzywa grilluj na patelni.Boczniaki powinny się ładnie zezłocić, papryka powinna mieć dobrze przypieczoną skórkę, a szalotka zmięknąć.
Na 2 kromkach chleba ułóż ser koryciński i razem z 2 pozostałymi kromkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz aż ser się roztopi. Na kromkach chleba bez sera ułóż warzywa i oprósz chilli. Kromki z warzywami i serem podawaj razem.
Panini z łososiem a’la gravlax z ogórkiem i pesto z koperku
na gravlax
300 g filetu z łososia ze skórką
2 pęczki koperku
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
3 łyżki cukru białego
3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
3-4 łyżki ginu
na pesto:
4 pęczki koperku
4 garści wyłuskanych pistacji
1/4 szklanki oliwy
1 cytryna
sól i pieprz
dodatkowo:
ciabatta
ogórek
ćwiartka cytryny
Przygotuj pesto. Koperek i pistacje bardzo drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do blendera, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz i miksuj powoli, dodając oliwę.
Ciabattę przekrój na pół i grilluj na suchej patelni lub w piekarniku. Ogórka obierz ze skórki i za pomocą obieraczki pokrój na cienkie wstążki (tylko część ogórka bez pestek). Ciepłe kromki posmaruj pesto, połóż na nich plastry łososia i wstążki ogórka.
Komentarze (1)
Pyszne, bardzo :) ale moja Pierworodna jakos noskiem kreci mimo moich i Waszych wysiłków ... Czy mogłabym prosić o coś dla tych najmłodszych smakoszy ??? Proszę :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
