Aktualności

JABŁKA POD KRUSZONKĄ
Składniki:
1 kg jabłek
100 g masła
140 g mąki
90 g cukru pudru
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Kruszonka: Masło wymieszaj z cukrem i mąką, aż uzyskasz konsystencje grubego, mokrego piasku. Jabłka obierz, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.
Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łyżki brązowego cukru
20 śliwek
1 rozbełtane jajo
Przygotowanie:
Ciasto pokrój na kwadraty i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na połówki, wyciągnij pestki, układaj skórkami do dołu na cieście, posyp cukrem, wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
CLAFOUTIS - OWOCE W CIEŚCIE
Składniki:
500 świeżych moreli
100g cukru pudru
125 g mąki
3 jajka
300 ml mleka
cukier waniliowy z wanilią
Przygotowanie:
Morele posyp połową cukru. Odstaw. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsyp owoce, zalej ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
PLACUSZKI Z BANANAMI
Składniki:
300 g mąki
150 g mleka
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 banany
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek, wymieszaj mikserem, dodaj rozdrobnione widelcem banany, z masy smaż palcuszki na odrobinie oleju. Podawaj z roztopiona czekolada i wiórkami kokosowymi.
Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl
Komentarze (14)
W składnikach na placuszki z bananami nie ma wypisanego cukru (50g brązowego), a w przepisie jest, że trzeba dodać.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
wszyskie są pyszne.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Jeśli śliwki są kwaśne ciasteczka nie są zbyt smaczne pomimo dodania cukru. ja nie sprawdziłam i mam problem. Myślę, że z innymi owocami tez będą smaczne.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
CLAFOUTIS - ze śliwkami nie wyszło!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
CLAFOUTIS - OWOCE W CIEŚCIE , co robię z jajkami? Są w składnikach, ale nie wiem kiedy i jak dodać je do ciasta???? :-(
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Czytaj uważnie: "Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj".
: )
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ciasto francuskie ze śliwkami - niebo w gębie! :) Clafoutis - również pyszne, aczkolwiek w moim piekarniku musi się piec troszkę dłużej - ok. 30-35 min. Wypróbowałam clafoutis z nektarynkami i borówką amerykańską oraz z winogrono, borówką i bananem, jedno i drugie pyszne, zachwyciło również mojego męża, który nie przepada za słodyczami...... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Placuszkami z bananami mój chłopak był zachwycony.. robiłam także jabłka pod kruszonką... dziś zabieram się za ciasto francuskie ze śliwkami :) Nie wiem kto pisze przepisy do programu, ale często bywają niezgodne, albo nie dość dokładne.. Np, w przepisie ciasta francuskiego ze śliwkami jest podane jajko, a w przygotowywaniu, nic o nim... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Witaj
jajko roztrzep i posmaruj nim wystające ciasto
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Placuszki bananowe okazały się pyszną opcją na drugie śniadanie dla mnie i siostrzeńców, ale strzeżcie się (!) pułapki na mamuta, bo są tak smakowite, że chciałoby się wylewać więcej ciasta na patelnię tworząc placuszki-grubaski, ALE NIE(!) - trzeba się powstrzymać i robić cieńsze, aby miały szansę się podsmażyć w środku... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ja zrobiłam kruszonkę, ale po 15 minutach nie wyszła taka idealna, więc zależy od piekarnika. Trzeba ją dłużej przytrzymać, jak nie wygląda ok. W smaku dobre, tylko mega słodkie.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Jabłka pod kruszonką zagościły w moim domu na stałe:).....Prosto,szybko,tanio i ,co najważniejsze-SMACZNIE!!!!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Placuszki z bananami super, tylko muszą być bardzo dojrzałe banany, ogólnie polecam :)))
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI pychota ale ja zamiast cukru dalam miod i zamiast swiezych sliwek wedzone....polecam rewelacja
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
