Przepisy z 1. odc. "Pyszne 25" - śniadania

Zapiekana owsianka
Zapiekana owsianka

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

ZAPIEKANA OWSIANKA Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

Owsianka:

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych½ łyżeczki cynamonu½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki rodzynek2 łyżki suszonej żurawiny1 łyżka otrębów pszennych100 ml mleczka kokosowego100 ml mleka1 łyżka wiórków kokosowych2 łyżeczki masła1 jajko1 banan

Orzechy:

4 łyżki orzechów (ziemne, włoskie, laskowe)4 łyżki cukru1 łyżka masła2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzej, wrzuć do niego płatki owsiane, poczekaj kilka minut aż napęcznieją. W drugiej misce wymieszaj mleczko kokosowe, jajko, miód, cynamon, proszek do pieczenia i otręby oraz rodzynki i żurawinę. Całość wymieszaj i przełóż do małych żaroodpornych foremek. Na wierzchu ułóż pokrojone banany, posyp je wiórkami kokosowymi, dodaj też odrobinę masła i zapiekaj kilkanaście minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

Ten czas wykorzystaj na przygotowanie karmelizowanych orzechów. Na mocną rozgrzaną patelnię wsyp cukier i dodaj wodę. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj orzechy i odrobinę masła, praż przez chwilę i przełóż całość na papier do pieczenia. Gdy orzechy i karmel ostygną, ułóż je na upieczonej owsiance. Smacznego!

TRÓJKOLOROWE TOSTY Z JAJKIEM W KOSZULCE

1 jajko3 kromki chleba tostowego Fine Food „3 ziarna"

Tost „czerwony"1 pomidor½ małej papryczki chili½ czerwonej paprykiKilka plasterków chorizo

Tost „zielony"2 ogórki gruntowe½ zielonej paprykiNatka kolendrySok z cytrynyCebulka dymka

Tost „czarny"Garść czarnych oliwek1 anchois1 łyżka orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Czerwona sałatka: pomidora pokój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną chili, czerwoną papryką i kiełbasą chorizo.Zielona sałatka: posiekaj zieloną paprykę, cebulkę dymkę i ogórki, dodaj aromatyczną kolendrę i dopraw sokiem cytryny.Czarna pasta: oliwki i orzechy posiekaj i dodaj pokrojone anchois.

Aby przygotować jajka w koszulce, zagotuj wodę w jak największym garnku, jajka rozbijaj pojedynczo do szklanki, a następnie delikatnie przelewaj je do garnka, łyżką robiąc wcześniej mały wir. Gotuj około 3-4 minut, wyciągnij łyżką cedzakowa i odsącz z nadmiaru wody. Chleb podgrzej na patelni, w piekarniku lub tosterze, na każda kromkę wyłóż inny rodzaj sałatki a na górze „czarnego" tosta połóż jajko. Smacznego!

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z BANANAMI

Masło orzechowe:

100 g orzeszków ziemnych niesolonych2 banany

Ciasto:2 jajka200 ml mleka50 g gorzkiej czekolady1 łyżka kakao100 g mąkiSzczypta cynamonu KotanyiSzczypta soli2 łyżki cukru2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej i ostudź. Jajka wymieszaj z mąką, stopniowo dodawaj kakao, cukier, mleko, znów mąkę i ponownie mleko. Dodaj odrobinę roztopionego masła by naleśniki nie przywierały do patelni. Czekoladę wymieszaj najpierw w małej miseczce z odrobiną ciasta i tak pomieszaną dodaj do dużej miski z płynnym ciastem naleśnikowym. Wszystko wymieszaj rózgą. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu Kotanyi.Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni około minutę z każdej strony.Aby przygotować masło orzechowe, orzechy przesyp do robota kuchennego, włącz średnie obroty a z czasem je zwiększaj. Po około 5-7 minutach powinieneś otrzymać idealne w konsystencji masło. Naleśniki smaruj masłem, dodaj pokrojone banany, z wierzchu polej je roztopioną czekoladą. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości