Przepisy z 3. odc. "Pascala po polsku"

3
3

ZOBACZ OPIS, ZWIASTUN ODCINKA I GODZINY EMISJI >

PIECZONA PERLICZKA PODAWANA Z SAŁATĄ

Na perliczkę:

1 kilogramowa perliczka

3 gałązki rozmarynu

1 pęczek bazylii

1/2 pęczka pietruszki

1/2 pęczka oregano

1 cytryna

125 ml oliwy

sól i pieprz

Na sałatkę:

mieszanka salat, ziół i kwiatów jadalnych

pestki z 3 pomidorów

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ostrej musztardy

½ cytryny

5-6 łyżek oliwy

sól

Przygotowanie perliczki:

Przygotuj marynatę. Oderwij listki rozmarynu od łodyg. Bazylię, razem z gałązkami, porwij na małe kawałki i dodaj do rozmarynu. Tak samo zrób z pietruszką i oregano. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do ziół. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Całość rozgnieć w moździerzu. Następnie dodaj sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Perliczkę dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą z ziół. Marynatę dodaj też do środka. Tak przygotowane mięso marynuj przez 3 godziny. Po zamarynowaniu piecz perliczkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. W czasie pieczenia, co jakiś czas, podlewaj marynatą mięso, aby uzyskało piękny kolor. Po upieczeniu wyjmij perliczkę z piekarnika i podaj ją z sałatą z dodatkiem ziół i kwiatów jadalnych.

Przygotowanie sałaty:

Pestki z pomidorów wrzuć na patelnię. Pod wpływem temperatury oddzieli się miąższ od wody. Podgrzane na patelni pestki z pomidorów przelej przez sito do miseczki lub słoika. Dodaj do nich miód i musztardę, sok z cytryny, oliwę i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Dresingiem polej mieszankę sałat, ziół i kwiatów jadalnych.

Pieczona perliczka podawana z sałatą
Pieczona perliczka podawana z sałatą

SAŁATKA Z BOBU Z MIĘTĄ

Na sałatkę:

1/2 kg bobu

3 pomidory

1 garść czarnych oliwek

10 plasterków peklowanej szynki

1/3 pęczka mięty pieprzowej

sól

Na pastę harissa:

garść małych papryczek chili

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki suszonych nasion kolendry

125 ml oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

Na sos winegret:

1 cytryna

1 łyżeczka pasty harissa

1 łyżka oliwy

szczypta soli

Przygotowanie pasty harissa:

Papryczki chili włóż do miski z letnią wodą i mocz przez 30 minut.

Osuszone papryczki przełóż do moździerza. Ząbki czosnku obierz, posiekaj i dodaj do papryczek. Następnie dodaj sól, kmin rzymski i nasiona kolendry. Całość dokładnie rozgnieć. Dodaj olej rzepakowy i dalej rozgniataj, aż olej dobrze połączy się z pozostałymi składnikami.

Przygotowanie sosu winegret:

Cytrynę zroluj i wyciśnij sok do naczynia. Do soku dodaj łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty harissa. Następnie dodaj oliwę, sól i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie sałatki:

Przygotowanie sałatki zacznij od bobu. Do gotującej się, osolonej wody wrzuć bób i gotuj przez 5 minut. Wyjmij sparzony bób i łyżką cedzakową przełóż do miski z zimną wodą i lodem. Dzięki temu bób zachowa swój ładny, zielony kolor. Wystudzony bób obierz z łupinek.

Pomidory ponacinaj i włóż do wrzącej wody, w której gotował się bób. Sparzone pomidory wyjmij w garnka i przełóż do drugiej miski z zimną wodą. Po ostudzeniu pomidorów, zdejmij z nich skórkę. Dzięki nacięciom skórka odstaje w ładnych, dużych kawałkach. Skórki pomidora osusz na ręczniku papierowym - później przygotujesz z nich chipsy. Obrane pomidory osusz również za pomocą ręcznika. Pomidory pokrój na ćwiartki i pozbądź się z pestek. Następnie miąższ z pomidorów pokrój w paseczki i ułóż delikatnie w misce.

Oliwki pokrój w talarki i dodaj do pomidorów.

Szynkę pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Pamiętaj, aby plasterki oddzielić od siebie, ponieważ w innym wypadku posklejają się na patelni. Nie dodawaj tłuszczu, szynka sama w sobie jest dość tłusta. Podsmażaj, aż stanie się chrupiąca. Podsmażoną szynkę dodaj do sałatki.

Listki mięty oderwij od łodygi, a następnie drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników sałatki.

Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem winegret i pomieszaj. Podawaj przyozdobioną chipsami z pomidorów i mięty.

Przygotowanie chipsów pomidorowych i mięty:

Na rozgrzany na patelni olej wrzuć osuszone skórki z pomidorów. Po podsmażeniu przełóż chipsy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Dodaj sól i delikatnie wymieszaj. Tak samo przygotuj chipsy z listków mięty.

Sałatka z bobu z miętą
Sałatka z bobu z miętą

SERNIK NA ZIMNO Z KWIATAMI I KARMELEM

Na sernik:

200 g herbatników

80 g masła

500 g twarożku mielonego

300 ml śmietany 36%

80 g cukru pudru

2 łyżki cukru wanilinowego

20 g żelatyny

kilka truskawek

3 kwiaty jadalnej nasturcji

kilka kwiatów jadalnych bratków

Na ozdobę z karmelu z płatkami stokrotek:

150 g cukru

3 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

kilka kwiatów stokrotki

1 łyżka oliwy

Przygotowanie sernika:

Masło pokrojone w kostki rozpuść w garnku. Herbatniki połam i rozdrobnij przy pomocy blendera. Do rozdrobnionych herbatników dodaj rozpuszczone masło i dokładnie zmiksuj. Przełóż masę z herbatników i masła do naczynia. Będzie to spód sernika.

Do miski dodaj twarożek oraz 250 ml śmietany i wymieszaj. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy i całość ponownie wymieszaj.

Do garnka wlej 50 ml śmietany i podgrzej. Dodaj żelatynę i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę ze śmietaną dodaj do miski z pozostałymi składnikami i energicznie mieszaj.

Truskawki pokrój na ćwiartki. Dodaj cienką warstwę masy serowo śmietanowej na herbatniki i ułóż truskawki tak, aby były widoczne.

Kwiaty nasturcji pokrój delikatnie, dodaj do reszty masy serowej i zalej nią truskawki.

Tak przygotowany sernik udekoruj dookoła bratkami. Na wierzch dodaj jeszcze trochę masy. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Gotowy sernik udekoruj karmelem z płatkami stokrotek.

Przygotowanie ozdoby z karmelu z płatkami stokrotek:

Na patelnię wsyp cukier. Dodaj wodę, sok z cytryny i rozpuszczaj przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Papier pergaminowy natrzyj oliwą tak, aby cały był natłuszczony. Rozpuszczony, złoty karmel wylej na pergamin. Posyp go płatkami stokrotek i rozprowadź po papierze. Gdy karmel zastygnie, oderwij go od papieru pergaminowego i połam na kawałki.

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
podziel się:

Pozostałe wiadomości