Aktualności

Przepisy ze "Szczypty smaku"
Irlandzkie bułeczki z pastami 

Irlandzkie bułeczki z pastami

na bułeczki:
200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
100 - 150 ml maślanki
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/2 płaskiej łyżeczki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 gałązka rozmarynu

na pastę z orzechów nerkowca:
1 szklanka nerkowców
1/2 szklanki wrzątku
sok z 1/4 cytryny
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól do smaku

na pastę z pieczonych buraków:
2 upieczone buraki średniej wielkości
1 małe opakowanie twarożku wiejskiego
1/2 pęczka kolendry
pieprz czerwony
sól

Nerkowce zalej ciepłą wodą i odstaw na noc. Buraki umyj i upiecz. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj bułki. W misce wymieszaj dokładnie suche składniki za pomocą widelca. Dodaj 100 ml maślanki i wymieszaj. Ciasto powinno być grudkowate jednak jednolite. Gdyby było za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność w zależności od przechowywania, dlatego czasem potrzeba mniej innym razem więcej maślanki). Dodaj łyżeczkę posiekanego rozmarynu. Posyp blat mąką wyłóż na niego ciasto z miski i zagnieć je kilkoma ruchami ręki aż do połączenia składników. Ciasta powinno zagniatać się nie dłużej niż 30 sekund. Zbyt długo zagniatane ciasto staje się twarde i niesmaczne. Gotowe ciasto podziel na cztery części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko ostrym nożem na krzyż. Piecz przez około 15 minut aż staną się złociste. Aby sprawdzić czy bułeczki są upieczone popukaj w ich spód, jeśli wydadzą głuchy odgłos są gotowe.


Gdy bułki się pieką, przygotuj pasty z orzechów nerkowca i buraków. Rano wypłucz orzechy i zmiksuj z 1/2 szklanki posolonego wrzątku. Dodaj sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut.
Buraki upiecz poprzedniego dnia. Rano obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do blendera. Dodaj przecedzony przez sito twarożek (bez nadmiaru płynu), sól, czerwony pieprz i posiekana kolendrę. Zmiksuj. Jeszcze ciepłe bułki podawaj z gotowymi pastami.


Zapiekane jajka przepiórczeZapiekane jajka przepiórcze
Zapiekane jajka przepiórcze

4 jaja przepiórcze
12 plastrów szynki długo dojrzewającej
1 papryka
4 łyżeczki łagodnego serka koziego
4 gałązki tymianku
oliwa
pieprz

4 kokilki na muffiny posmaruj oliwą, każdą z nich wyłóż trzema plastrami długo dojrzewającej szynki. Przygotuj paprykę – pokrój ją na płaskie kawałki. Wsadź do nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) piekarnika kokilki z szynką a obok nich paprykę i podpiecz przez 5-10 minut, tak aby szynka zarumieniła się. Po podpieczeniu szynki na dnie kokilek połóż po ćwiartce podpieczonej papryki i łyżeczce serka koziego. Do tak przygotowanych kokilek wbij po jajku przepiórczym, popieprz, posyp listkami tymianku i przykryj folią aluminiową. Piecz dalej w nagrzanym do 190 stopni (termoobieg) piekarniku przez 10-12 minut. Upieczone jajka w szynce wyłóż na talerze i podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.


Omlet z guacamoleOmlet z guacamole

Omlet z guacamole

na omlet:
4 jajka
1 zielona papryka
1 biała część z pora
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1/4 kostki bryndzy
olej rzepakowy
sól i pieprz

na guacamole:
2 duże dojrzałe awokado
10 pomidorków koktajlowych
1/2 pepperoni
1 mała szalotka
1/4 limonki
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól i pieprz

Fasolkę umyj i obetnij jej końcówki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki podobnej długości jak fasolka. Na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy i podgrzewaj go przez chwilę. Wrzuć paprykę a po chwili fasolkę. Białą część pora pokrój w paseczki i dodaj do warzyw na patelni. Smaż przez chwilę aż warzywa trochę zmiękną ale pozostaną al dente. Jajka roztrzep w misce z solą i pieprzem, wlej na patelnie, przykryj pokrywką i zmniejsz płomień do minimum. Smaż 6-8 min aż omlet ładnie się zarumieni. Pod koniec posyp bryndzą, poczekaj aż się rozpuści i zdejmij omlet z patelni.
Gdy omlet się smaży przygotowuj guacamole. Dojrzałe awokado obierz, wyjmij z niego pestkę i krój go w kostkę. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Szalotkę i pepperoni bardzo drobno posiekaj. Warzywa wrzuć do dużego moździerza, skrop sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem. Całość utłucz na tyle by pozostały wyczuwalne kawałki warzyw. Na koniec wrzuć garść posiekanej kolendry. Omlet podawaj z guacamole.

 


WIĘCEJ PRZEPISÓW I INSPIRACJI KULINARNYCH ZNAJDZIESZ W SERWISIE KULINARNI.PL

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
blondyna6666

super program!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Monik_u

      Witam...nie mam w zwyczaju dodawać komentarzy ani logować się na takich stronach...ale zrobiłam mega wyjątek dla programu Szczypta Smaku. Bardzo się cieszę że obie Panie z Rewolucji na Talerzu wróciły i to z nowym programem (chociaż tamten też był fajny). Podobają mi się komentarze na temat używanych produktów spożywczych lub co można... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          karulyna

          Bułeczki przepyszne!Dzisiaj zrobiłam tyle,że z mąki żytniej razowej,trochę dłużej trzeba je było piec ale efekt powalający!!Dałam jeszcze siemię lniane i pestki dyni,szybko, łatwo,zdrowo i smacznie :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Maja Sablewska w "Najsztub słucha"
              Następny artykuł:

              Maja Sablewska w "Najsztub słucha"

              tvnpix