Aktualności

WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >>>
NALEŚNIKI GRYCZANE
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
¾ szklanki mleka
¾ szklanki wody gazowanej
sól, pieprz
szczypiorek
1 łyżka roztopionego masła
4 jajka
100 g sera gruyere
100 g szynki gotowanej
4 jajka
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj mikserem z wodą, mlekiem odrobiną soli i pieprzu oraz roztopionym masłem.
Naleśniki smaż około 1 minuty z każdej strony. Osobno usmaż jajka, ser zetrzyj na tarce. Usmażone już naleśniki kładź na patelni, na to połóż ser, szynkę i jajko, końce naleśnika zawiń tak, aby ten otrzymał kwadratową formę. Podawaj ze szczypiorkiem.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
200 ml mleka
2 jaja
30 g roztopionego masła
80 g maki
sól/pieprz
Nadzienie:
300 g szpinaku
250 g pieczarek
60 g startego sera żółtego
50 g uprażonych orzechów włoskich
2 łyżka roztopionego masła
Sos:
350 ml śmietanki 30%
50 g startego sera żółtego
sól/pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, naleśniki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni około 1 minuty z każdej strony.
Farsz: W rondlu rozgrzej łyżkę masła, następnie wrzuć szpinak i smaż około 3 minut, przełóż go na sitko i odciśnij wodę. Następnie rozgrzej w rondlu kolejną łyżkę masła i usmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodaj orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj.
Sos: Śmietankę wymieszaj z serem, dopraw do smaku.
Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę farszu, a następnie go zwiń. Zwinięte naleśniki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.
PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM
Składniki:
250 g mąki
250 g maślanki
50 g cukru pudru
2 jaja
1 łyżeczka sody
50 g roztopionego masła lub oliwy
syrop klonowy
świeże owoce
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, używając miksera. Następnie smaż małe placuszki na teflonowej patelni. Podawaj z cukrem i świeżymi owocami.
NALEŚNIKI SUZETTE
Skladniki:
500 ml mleka
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka cukru
szczypta soli
łyżka roztopionego masła
skórka otarta z ½ pomarańczy
szklanka soku z pomarańczy
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 pomarańcze
ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień!
Przygotowanie:
Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty.
Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy.
Komentarze (13)
Dziś oglądałam panią Anię szalejące w kuchni z naleśnikami i zabieram się za przyrządzanie . Nie umiem gotować ale śledzę jej przepisy , wybieram łatwe i ciekawe i o dziwo wychodzą .
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Uwielbiam gotować i śmiem twierdzić, że Pani Ania gotować nie umie a przynajmniej nie profesjonalnie i nie często. Było to doskonale widać gdy prezentowała w programie przepis na płonące naleśniki. Polała je obficie alkoholem i podpaliła. Buchnął ogień a Pani Ania odskoczyła przerażona i zaskoczona jakby robiła to pierwszy raz.... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Dokladnie tak. Ale ocenia innych b. krytycznie i kreuje się na wielkiego jurora..
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Uwielbiam gotować i niestety śmiem twierdzi,ć że Pani Ania nie umie gotować a z pewnością nie profesjonalnie i nie za często. Gdy przygotowywała płonące naleśniki, polała je dość obficie alkoholem i podpaliła. Buhnął ogień i o mało nie spalił jej włosów i rzęs. Pani Ania odskoczyła zaskoczona i przerażona. Haha padłam ze... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Pani Ania jakaś obrażona w tym odcinku ;p
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Naleśniki ze szpinakiem krótko mówiąc ,, Palce lizać''
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Naleśniki ze szpinakiem krótko mówiąc ,, Palce lizać''....
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Do kogoś , kto wpisuje te przepisy tutaj, proszę przykładać większą uwagę do proporcji, składników i ilości, bo przepisy są fajne, przez coś takiego są do bani.....
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM - znów sprzeczność między tym co jest w TV, a przepisem tutaj podanym. W TV mowa była farszu ze szpinaku i pieczarek i sosie z sera, śmietany i orzechów. Tutaj piszecie że orzechy dodajemy do farszu, a do sosu już nie - więc o co chodzi ??? Pani Aniu niech Pani dopilnuje tych przepisów, bo... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Zrobiłam naleśniki ze szpinakiem, ale wg swoich proporcji i upodobań.. :) wyszły rewelacyjne! te orzechy w naleśnikach są super :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Robiłam naleśniki ze szpinakiem po prostu pyszności......
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ja też się skusiłam na Naleśniki Suzette. Ciasko, owszem, zrobiłam ze swojego spradzonego przepisu, ale reszta z przepisu pani Ani... no, zamiast likieru pomarańczowego dodałam bułgarskiej aromatycznej rakiji... bo koniecznie chciała zrobić pożar w kuchni. Wyszło rewelacyjne! Bardzo proste danie a jednocześnie bardzo efektowane w przygotowaniu... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Po programie skusiłam się na NALEŚNIKI SUZETTE
Wyniki:
Zdecydowanei za slodkie. Lyzka cukru do ciasta nalesnikowego kompletnie niepotrzebna, a jesli chodzi o sos to dwie lyzki cukru brązowego w zupelnosci by wystarczyly.
Szkoda bo fajnie sie zapowiadalo i dosc latwo przyzadzalo. Niestety nie Polecam
Do teraz czuje nader slodki smak...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
