"Smakuj świat z Pascalem" tropem przypraw

"Smakuj świat z Pascalem": goździki

W pierwszym odcinku programu "Smakuj świat z Pascalem" odwiedzimy plantację goździków, z których słynie Zanzibar. Zobaczymy, jak rośną goździki, jak się je zbiera i suszy, oraz jak wybrać te najlepszej jakości. Ponadto poznamy trochę miejscowej kultury. Kucharka Habiba pokaże nam barwny świat tradycyjnej, zanzibarskiej kuchni, a Pascal przekona się, co lokalne kobiety sądzą o mężczyznach zaglądających im do garnków. Dowiemy się również, że goździk ma nie tylko zastosowanie w kuchni, ale leczy też przeróżne dolegliwości, o czym opowie Pascalowi znachorka z zaprzyjaźnionej wioski.

A na koniec Pascal pokaże nam, jak afrykańskie smaki w prosty sposób przenieść do polskiej kuchni i czemu uwielbia potrawy jednogarnkowe. Ugotuje kurczaka curry w mleczku kokosowym, używając oczywiście wielu przypraw, bez których gotowanie traci aromat i właściwy smak. To będzie prosty i pyszny przepis, który śmiało powinnaś spróbować w swojej kuchni!

PREMIERA pierwszego odcinka "Smakuj świat z Pascalem" we wtorek 4 kwietnia o godz. 20:25.

Powtórki odcinka:

czwartek, 6 kwietnia, 7:20 i 16:5

sobota, 8 kwietnia, 9:00

wtorek, 11 kwietnia, 14:35

Smakuj świat z Pascalem

podziel się:

Pozostałe wiadomości