"Subiektywny ranking smaków": Polska kawiorem stoi?!

"Subiektywny ranking smaków": Polska kawiorem stoi?!

Kawior to jeden z najbardziej ekskluzywnych produktów na świecie. Puszka tego specjału potrafi kosztować nawet kilka tysięcy złotych! Z tego powodu jest to towar raczej mało popularny w naszym kraju. Tym bardziej zaskakujący jest fakt, że to właśnie Polska jest drugim producentem kawioru w Europie, a trzecim na świecie!

Kawior to po prostu ikra ryb, a najpopularniejszym rodzajem jest ta pozyskana z jesiotra. Ikra tej dorastającej do 200 kg ryby jest najbardziej ceniona przez smakoszy i przez to najdroższa. W restauracjach puszki z tym specjałem podaje się na kruszonym lodzie, w towarzystwie grzanek lub świeżego pieczywa. W Rosji - gdzie kawior jest najpopularniejszy - zjada się go też w towarzystwie placków ziemniaczanych, blinów i trunków. By uzyskać pełnię smaku, kawior najlepiej zjadać z własnej dłoni, bo temperatura ciała uwalnia jego cały aromat.

O kawiorze, jako jednym z najciekawszych dodatków, opowiedzieli goście programu "Subiektywny ranking smaków" w 6. odcinku. Zobaczcie ten fragment!

Cały 6. odcinek "Subiektywnego rankingu smaków" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

środę, 5 czerwca, 23:30

sobotę, 8 czerwca, 12:05

podziel się:

Pozostałe wiadomości