"Subiektywny ranking smaków": torty, ciasta i babeczki z warzywami

"Subiektywny ranking smaków": torty, ciasta i babeczki z warzywami

Ciasto z owocami to znane od lat połączenie. Od jakiegoś czasu coraz popularniejsze stają się jednak ciasta z dodatkiem warzyw. O tym opowiedzieli w "Subiektywnym rankingu smaków" zaproszeni do programu goście.

Pierwszym warzywem, wykorzystywanym jako składnik ciasta, była marchew. Korzenne ciasto marchwiowe, często przekładane kremem na bazie serku philadelfia lub mascarpone, idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory, w połączeniu z aromatyczną herbatą lub kubkiem kakao. Za marchwią do pracowni cukierniczych i naszych kuchni powędrowały inne warzywa: burak, cukinia, czy fasola. Dodatek warzyw do wypieków często jest w smaku całkowicie niewyczuwalny - dodaje jednak ciastu wartości odżywczych i... wilgotności.

- Jeżeli cały czas robicie ciasta i wychodzą wam suche, takie na wiór, to dodajcie pół startej na drobnych oczkach cukinii i już nigdy nie będziecie mieli suchego ciasta - podzieliła się swoim patentem z widzami prezenterka radiowa, Kamila Ryciak.

Cały 7. odcinek "Subiektywnego rankingu smaków" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

środę, 12 czerwca, 23:30

sobotę, 15 czerwca, 12:05

podziel się:

Pozostałe wiadomości