"Sztuka mięsa": "Gorolica" z MasterChefa uczy Tomasza Jakubiaka śląskiej kuchni

"Sztuka mięsa" : na mięsne, śląskie gotowania Tomka Jakubiaka namawiać nie trzeba
Tematem przewodnim 6. odcinka 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" jest kuchnia śląska. By ją poznać Tomasz Jakubiak udał się do katowickiej restauracji "Śląska prohibicja". Szefową tamtejszej kuchni jest tryumfatorka V edycji programu "MasterChef". Choć nie pochodzi ze śląska, lokalne specjały poznała doskonale.

Coraz więcej śląskich restauracji decyduje się na powrót do tradycyjnej lokalnej kuchni. Szukają klasycznych receptur w nieco odmienionej, nowoczesnej wersji. Jedną z nich jest znajdująca się w katowickim Nikiszowcu restauracja „Śląska Prohibicja”. O dobry smak i nieoczywistą odmianę tradycyjnych śląskich potraw dba tryumfatorka V edycji programu TVN „MasterChef” Magda Nowaczewska. Nie tylko ona zainspirowała Tomka Jakubiaka, by w 6. odcinku 3. sezonu programu „Sztuka mięsa” stworzył prawdziwie mięsny „śląski łobiod”.

- Kuchnia śląska na pewno jest treściwa i pożywna z racji tego, że musiała wyżywić górników – tłumaczyła jedna z klientek restauracji „Śląska prohibicja” podkreślając, że lokal w którym spotkała się z Tomkiem Jakubiakiem jest w tej chwili jednym z najpopularniejszych w Katowicach. – To kuchnia dla prawdziwych facetów. Dużo mięsa.

Kolejnej zachęty, by wziąć się za gotowanie Tomek Jakubiak już nie potrzebował. Ruszył do ogromnej kuchni, którą prowadzi Nowaczewska. Szefowa kuchni wytłumaczyła mu, jak przygotować idealną śląską kaczkę. By to zrobić potrzeba ponad trzech dni!

I nie trzeba urodzić się na Śląsku, bo Magda Nowaczewska jest „Gorolicą” czyli nierodowitą mieszkanką tego regionu. Lokalną kuchnię zna jednak doskonale. Czy równie dobrze poradzi sobie z nią Tomek Jakubiak? W 6. odcinku przygotował we własnej kuchni zrazy ze smażonymi kopytkami oraz gulasz cielęcy na placku ziemniaczanym. Zobacz PRZEPISY >

6. odcinek 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" zobaczysz jeszcze w:

czwartek, 26 marca, 13:25

piątek, 27 marca, 15:55

sobota, 28 marca, 9:10

poniedziałek, 30 marca, 14:25

podziel się:

Pozostałe wiadomości