Aktualności

Powrót do listy

"Sztuka mięsa": gulasz cielęcy z warzywami na placku ziemniaczanym

Przepisy |
"Sztuka mięsa": gulasz cielęcy z warzywami na placku ziemniaczanym
"Sztuka mięsa": gulasz cielęcy z warzywami i sosem z ajwaru i koncentratu pomidorowego 
Inspiracją dla dań przygotowanych przez Tomasza Jakubiaka w 6. odcinku 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" była kuchnia śląska. Gulasz cielęcy przygotowywany na placku ziemniaczanym doskonale nadaje się na rodzinny obiad nie tylko na Śląsku.

SKŁADNIKI:

udziec cielęcy

pieprz

sól

mąka

masło klarowane

cebula czerwona

czosnek

cukinia

bakłażan

pieczarki

koncentrat pomidorowy

ajwar (pasta z pieczonego bakłażana, papryki i czosnku)

białe wino

PRZYGOTOWANIE:

Udziec cielęcy kroimy na małe kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, później obtaczamy w mące. Wszystko dokładnie mieszamy. Cielęcinę smażymy na maśle klarowanym. Gdy mięso się smaży, kroimy cebulę, czosnek, bakłażan, cukinię oraz pieczarki. Gdy mięso będzie oszklone, przerzucamy je do garnka. Na patelni smażymy warzywa. Gdy warzywa nieco się usmażą, dodajemy do nich masła. Usmażone przerzucamy do garnka z mięsem, a na patelnie wrzucamy koncentrat pomidorowy oraz ajwar. Zmieszany koncentrat z ajwarem zalewamy białym winem. Tak powstałym sosem zalewamy warzywa oraz mięso. Wszystko pozostawiamy do duszenia na około 45 minut.

"Sztuka mięsa": chrupiący placek ziemniaczany z serem pleśniowym
"Sztuka mięsa": chrupiący placek ziemniaczany z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:

ziemniaki

cukinia

cebula

jajo kurze

ser pleśniowy

sól

pieprz

olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Ścieramy surowe ziemniaki, cebulę i cukinię na tarce. Do tak przygotowanej mieszanki warzyw dodajemy jajko oraz starty na tarce ser pleśniowy. Wszystko solimy i dodajemy szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę smażymy w małych porcjach na oleju rzepakowym.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

REWELACJA- POLECAM!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Smaczny gulasz irewelacyjne placki Krzysztof z Niemiec

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bardzo dobre danie

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              "Sztuka mięsa": zrazy wieprzowe w czerwonym winie z domowymi kopytkami
              Następny artykuł:

              "Sztuka mięsa": zrazy wieprzowe w czerwonym winie z domowymi kopytkami

              tvnpix