"Sztuka mięsa": gulasz cielęcy z warzywami na placku ziemniaczanym

"Sztuka mięsa": gulasz cielęcy z warzywami i sosem z ajwaru i koncentratu pomidorowego
Inspiracją dla dań przygotowanych przez Tomasza Jakubiaka w 6. odcinku 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" była kuchnia śląska. Gulasz cielęcy przygotowywany na placku ziemniaczanym doskonale nadaje się na rodzinny obiad nie tylko na Śląsku.

SKŁADNIKI:

udziec cielęcy

pieprz

sól

mąka

masło klarowane

cebula czerwona

czosnek

cukinia

bakłażan

pieczarki

koncentrat pomidorowy

ajwar (pasta z pieczonego bakłażana, papryki i czosnku)

białe wino

PRZYGOTOWANIE:

Udziec cielęcy kroimy na małe kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, później obtaczamy w mące. Wszystko dokładnie mieszamy. Cielęcinę smażymy na maśle klarowanym. Gdy mięso się smaży, kroimy cebulę, czosnek, bakłażan, cukinię oraz pieczarki. Gdy mięso będzie oszklone, przerzucamy je do garnka. Na patelni smażymy warzywa. Gdy warzywa nieco się usmażą, dodajemy do nich masła. Usmażone przerzucamy do garnka z mięsem, a na patelnie wrzucamy koncentrat pomidorowy oraz ajwar. Zmieszany koncentrat z ajwarem zalewamy białym winem. Tak powstałym sosem zalewamy warzywa oraz mięso. Wszystko pozostawiamy do duszenia na około 45 minut.

"Sztuka mięsa": chrupiący placek ziemniaczany z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:

ziemniaki

cukinia

cebula

jajo kurze

ser pleśniowy

sól

pieprz

olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Ścieramy surowe ziemniaki, cebulę i cukinię na tarce. Do tak przygotowanej mieszanki warzyw dodajemy jajko oraz starty na tarce ser pleśniowy. Wszystko solimy i dodajemy szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę smażymy w małych porcjach na oleju rzepakowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości