"Sztuka mięsa": pieczone żeberka wołowe z pastą z pieczonego bakłażana

"Sztuka mięsa": Prosty przepis na przepyszne wołowe żeberka
Żeberka wołowe nie są trudne do przygotowania, a mogą być smaczniejsze niż wieprzowe. Zwłaszcza w połączeniu z pastą z pieczonego bakłażana. Zobacz prosty przepis Tomasza Jakubiaka z 4. odcinka programu "Sztuka mięsa".

SKŁADNIKI:

żebra wołowe

cukier trzcinowy nierafinowany

kmin rzymski

cynamon

papryka ostra wędzona

kardamon

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy przyprawy: cukier trzcinowy nierafinowany, kmin rzymski, cynamon, paprykę ostrą wędzoną oraz kardamon. Żebra wołowe pozbawiamy grubej błony tłuszczu. Mięso marynujemy na sucho we wcześniej przygotowanej mieszance przypraw. Mięso odstawiamy na bok na co najmniej 3 godziny. Żeberka zawijamy w folię aluminiową, później wkładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 120 stopni Celsjusza przez około 4-5 godzin.

SKŁADNIKI:

bakłażany

pestki owocu granatu

limonka

pasta tahini

świeża kolendra

sól

oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany pieczemy przez około godzinę. Gdy warzywa są już mocno upieczone, siekamy je nożem. Pokrojone bakłażany wkładamy do miski i dodajemy do nich sok wyciśnięty z limonki. Do bakłażana dodajemy pestki owocu granatu. Do miski wlewamy pastę tahini. Kroimy świeżą kolendrę i wsypujemy do gotowej pasty, na koniec do smaku dodajemy soli oraz oliwy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości