"Sztuka mięsa": golonka z chrupiącym chlebem musztardowym

Sztuka mięsa: Tomasz Jakubiak prezentuje danie: podsmażoną golonkę z chrupiącym musztardowym chlebem i sałatką z patisonów. S03E01
Sztuka mięsa: Tomasz Jakubiak prezentuje danie: podsmażoną golonkę z chrupiącym musztardowym chlebem i sałatką z patisonów
W 1. odcinku 3. sezonu "Sztuki mięsa" Tomasz Jakubiak pokazał przepis na gotowa i podsmażone golonki chrzanowe podane z chrupiącym chlebem musztardowym.

GOLONKI:

2 golonki przednie (jedna ok. 300 g)

włoszczyzna - marchew, pietruszka, seler, por

korzeń chrzanu

smalec

sól

liście laurowe

ziele angielskie

piwo ciemne (porter)

SMAŻONY CHLEB Z MUSZTARDĄ:

lekko czerstwy chleb

musztarda Dijon

miód (najlepiej gryczany)

świeżo wyciskany sok z pomarańczy

ziarna gorczycy

jajko

SAŁATKA Z PATISONÓW:

patisony konserwowe

musztarda Dijon

olej rydzowy

sok pomarańczowy

świeży koperek

PRZYGOTOWANIE:

W dużym garnku rozpuść smalec. Włoszczyznę i chrzan pokrojone w kostkę wrzuć do garnka i posól. Golonki natrzyj solą (także pod skórą). Pod skórę włóż kilka listków laurowych. Kilka dodaj też do garnka razem z zielem angielskim. Zalej wodą i gotuj ok. 3 godzin.

Lekko czerstwy chleb pokrój w paski. W misce wymieszaj pozostałe składniki i wrzuć do niej chleb. Smaż na suchej patelni do przyrumienienia.

"Sztuka mięsa": dodatek do golonek - smażony chrupiący chleb musztardowy

Golonkę wyjmij z wody i osusz. Smaż na roztopionym smalcu aż skórka będzie lekko brązowa i chrupiąca. Golonkę podlej porterem i zredukuj.

Przygotuj prostą sałatkę z patisonów. Pokrój je na kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Wyjmij kości z golonki i podawaj mięso z podpieczonym chlebem.

Sztuka mięsa: przepis na prostą sałatkę z patisonów konserwowych

podziel się:

Pozostałe wiadomości