"Sztuka mięsa": przepis na zupę rybną z pulpecikami

"Sztuka mięsa": zupa rybna z pulpecikami, S03E02
"Sztuka mięsa": zupa rybna z pulpecikami, S03E02
Zobacz przepis Tomka Jakubiaka ze "Sztuki mięsa" na zupę rybną z pulpecikami z płotki, pstrąga i leszcza.

SKŁADNIKI:

3 pędy selera naciowego

1 duża marchewka

kawałek pora

mała pietruszka

kawałek korzenia selera

główka czosnku

masło

kilka liści laurowych

koper włoski

ziele angielskie

czarny pieprz

3 tłuste ryby np. płotki, karasie, leszcze, pstrągi

sól

sok z cytryny

jajko

bułka tarta

koperek

mąka pszenna

puszka pomidorów krojonych

śmietana kremówka

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa pokrój i podsmaż w suchym garnku. Dodaj kilka ząbków czosnku w łupinach. Gdy warzywa się zarumienią, zalej je wodą, dodaj łyżkę masła, liście laurowe, koper włoski, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj godzinę. Ryby wypatrosz, wytnij skrzela i pokrój na kawałki. Dodaj do bulionu i gotuj ok. 25 minut.

Rybę i warzywa wyjmij z bulionu i ostudź. Zmiel wszystko razem w maszynce do mielenia mięsa. Masę dopraw solą i sokiem z cytryny. Dodaj jajko i bułkę tartą. Koperek posiekaj i dodaj do masy. Formuj spore pulpety i obtocz je w mące pszennej. W garnku podsmaż pomidory z puszki i dodaj do nich śmietanę kremówkę. Dolej przecedzony bulion i zagotuj. Pulpety gotuj w zupie ok. 10 minut.

Zupę podawaj razem z pulpetami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości