"Sztuka mięsa": schab w sosie jabłkowo-musztardowym

Sztuka mięsa: schab smażony bez tłuszczu w sosie jabłkowo-musztardowym z cytrynową fasolką szparagową. S03E01
W 1. odcinku 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" Tomasz Jakubiak zaprezentował przepis na schab w lżejszej wersji - smażony bez tłuszczu i podany w sosie jabłkowo-musztardowym z dodatkiem cytrynowej fasolki szparagowej. Zobacz przepis!

SCHAB W SOSIE JABŁKOWO-MUSZTARDOWYM

1 kg schabu

sól

kmin rzymski (kumin)

papryka wędzona

cukier wanilinowy

skórka otarta z cytryny

olej

folia aluminiowa, papier do pieczenia

SOS:

twarde i kwaskowate jabłko (szara reneta, antonówka)

masło

sok jabłkowy tłoczony

sok z cytryny

chilli

musztarda francuska

CYTRYNOWA FASOLKA SZPARAGOWA:

lekko podgotowana fasolka szparagowa

masło

sok z cytryny

sól

PRZYGOTOWANIE:

Schab oczyść z tłuszczu i pokój na ok. centymetrowe plastry. Rozbij je dwukrotnie. Posyp solą i skórką otartą z cytryny. Polej olejem i posyp mieszanką kuminu, papryki wędzonej i cukru wanilinowego. Wmasuj przyprawy w mięso. Na patelni połóż arkusz papieru do pieczenia, a na nim plastry schabu. Smaż do zarumienienia.Schab odłóż na talerz i owiń go folią aluminiową, by utrzymać temperaturę.

Teraz przygotuj sos - jabłko pokrój w kostkę i wrzuć je na patelnię. Dodaj trochę masła i sok jabłkowy tłoczony. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go na patelnię. Do sosu dodaj musztardę francuską i płatki chilli. Zredukuj sos.

Schab w sosie jabłkowo-musztardowym możesz podawać z ziemniakami i cytrynową fasolką szparagową. Żeby ją zrobić, podgotuj najpierw fasolkę w wodzie z cukrem (dzięki temu zachowa zielony kolor), a potem podsmaż ją na maśle z dodatkiem soku z cytryny i soli.

Schab w tej wersji jest o wiele zdrowszy niż klasyczny schabowy, a jednocześnie soczysty i kruchy. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości