Aktualności

"Wiem, co jem i wiem, co kupuję": chleb i peelingi
Wiem, co jem i wiem, co kupuję, odc. 2 

W najnowszym odcinku „Wiem co jem" pod lupę weźmiemy pieczywo! Przeciętny Polak pochłania dwa bochenki chleba tygodniowo, ale to i tak dwa razy mniej niż 20 lat temu. Najczęściej kupujemy pieczywo w supermarketach, ale czy wiemy co się w nim kryje? Wyroby tam sprzedawane pochodzą najczęściej z głębokiego mrożenia, pełne są polepszaczy i sztucznych dodatków! Jakich? Zobaczcie koniecznie! Oprócz tego opowiemy, jak wygląda produkcja pieczywa na masową skalę – aż krew mrozi się w żyłach! Dobry chleb razowy to podstawa, dlatego zdradzimy, czym kierować się podczas zakupu, żeby nie trafić na „podrabiańca", o którego na naszym rynku nie trudno. Kasia Bosacka wraz ze swoim gościem Piotrem Kucharskim upieką własny, zdrowy chleb na naturalnym zakwasie. Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszego przepisu! Dzięki temu odcinkowi sprawimy, że wybór dobrego pieczywa będzie dla Was jak bułka z masłem!

A w „Wiem co kupuję" sprawdzimy, czy peeling, czyli po polsku „złuszczacz" naskórka rzeczywiście tak cudnie działa na nasze twarze i ciała! Opowiemy, jakie produkty złuszczające mamy na rynku i które wybrać przy danym typie skóry. Czym różni się peeling ziarnisty od enzymatycznego? Jak działają płatki peelingujące? Czy zakup urządzeń do domowego peelingu ma sens? Pod koniec odcinka przeprowadzimy test wszystkich produktów złuszczających i dowiecie się, co zadziałało najlepiej! Nie możecie tego przegapić!

EMISJA drugiego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 4 czerwca o godz. 11:25.

Powtórki odcinka:

niedziela, 4 czerwca, 19:25

wtorek, 6 czerwca, 21:40

czwartek, 8 czerwca, 17:25

sobota, 10 czerwca, 8:30

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

trafiłam na odcinek o chlebie i zastanawia mnie dlaczego pani Bosacka mija się z prawdą w swoim programie np. l-cysteina jest w Polsce dozwolona a pani twierdzi inaczej, wspomina o dodatku sztucznego glutenu do pieczywa - nie ma takiego - gluten to naturalne białko; test z krojeniem kajzerki tez był mocno naciagany; poza tym wzmianka o powszechnym... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jaka temperatura pieczenia? Termoobieg ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Witam, ja również nastawiłam zakwas wg podanego przepisu, wyszedł ok. Dziś chciałam zrobić ciasto i mi też wyszło zdecydowanie za gęste, więc wg siebie dodałam trochę więcej wody, aby masa była gęsta ale nie twarda. Zobaczymy co z tego wyjdzie :) Kasia.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              czy proporcje chleba są ok?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Witam, próbowałem zrobić wasz chleb i cos poszlo żle.
                  Użyłem zakwasu z mąki żytniej 2000, 50 procentowego (woda-mąka 1 do 1).
                  składniki których użyłem:
                  zakwas 250 gr
                  mąka żytnia 720 500gr
                  mąka żytnia 2000 200gr
                  woda 400gr/ml
                  Otóż masa wyszła zdecydowanie za gęsta...
                  poniewaz piekłem już kiedys... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Z tego co pamiętam to chyba była mąka pszenna. Chodziło o gluten. Wtedy masa nie będzie gęsta.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Magdalena Boczarska trenowała na partnerze pozycje seksualne z filmu
                          Następny artykuł:

                          Magdalena Boczarska trenowała na partnerze pozycje seksualne z filmu

                          tvnpix