Triki śmieciowego jedzenia

Triki śmieciowego jedzenia
Triki śmieciowego jedzenia

Śmiało można zaryzykować tezę, że jedzenie staje się niebezpieczne dla zdrowia. Czipsy, słodycze i fast food – mimo że ich spożywanie powoduje szereg chorób, w tym otyłość - nadal konsumujemy w coraz większych ilościach. Lata temu świat rozpoczął walkę z tytoniem, obecnie trwa batalia o zdrowie. Dlaczego spożywamy tyle przetworzonej żywności? Dlaczego tak się od niej uzależniliśmy? Jak dokładnie działa mechanizm agresywnej reklamy, która skłania nas do jedzenia niezdrowych rzeczy? Jak kształtuje się nasze gusta, wpływa na nasze pragnienia i karmi uzależnienia?

Jest bardzo niewielu niezależnych naukowców, którzy ośmielają się informować o obawach związanych ze „sztucznym" i przetworzonym jedzeniem. Ich głos najczęściej jest ignorowany. Naprzeciw nich stają olbrzymie koncerny, finansujące większość badań nad żywnością, o doskonale zorganizowanych strukturach odpowiedzialnych za decyzje podejmowane na każdym etapie produkcji. Ich przedstawiciele bywają poważnie zaangażowani w kampanie rządowe dotyczące odżywiania i zdrowia.

Rémi, francusko-amerykański dziennikarz, zbada obecne nawyki żywieniowe Europejczyków i Amerykanów oraz spotka się z osobami zaangażowanymi w światową wojnę o zdrową żywność. Poznamy opinie naukowców śledzących uzależnienie od cukru, przedsiębiorców żerujących na naszych słabościach, prawników strzegących za wszelką cenę potęgi branży i... prostych miłośników dobrego jedzenia. Zapraszamy na ten wciągający dokument, który ujawni nowe sposoby i triki kuszenia konsumentów oraz podpowie, w jaki sposób się im oprzeć.

podziel się:

Pozostałe wiadomości