Bosacka o strączkowych i płynach do płukania

Kasia Bosacka jako fasolka szparagowa
Kasia Bosacka jako fasolka szparagowa

Do – bra – mi – fa –sol – la… Dziś w odcinku o tym, że fasolka to twoja idolka, a soczewica krasi lica. Rośliny strączkowe bogate są w witaminy i minerały, ale statystyczny Polak w ciągu roku zjada tylko około 2 kg nasion strączkowych. Za mało. Unikamy strączkowych, bo myślimy, że są ciężkostrawne i tuczące. Ale czy to prawda? Czy grochówka nadaje się tylko na poligon? Jak kupić dobry bób i czym różni się ciecierzyca od soczewicy? Czy fasolka może być patriotką, a orzeszek mieć strączki? W trzecim odcinku „Wiem, co jem” Katarzyna Bosacka podpowie, jak kupować warzywa strączkowe, by nie wyszedł nam groch z kapustą!A w „Wiem, co kupuję” świeżość, miękkość i puszystość, czyli jak wybrać płyn do płukania tkanin. 3 mln Polaków cierpi na alergie skórne. Czy detergenty i kompozycje zapachowe zawarte w płynach do płukania szkodzą naszej skórze? Które tkaniny można płukać w płynie, a które nie? Czy ekologiczny płyn do płukania jest wart swojej ceny i czy domowe sposoby na elektryzowanie w ogóle działają? W czym tu wypłukać, by się nie spłukać? Zapraszamy!

PREMIERA 3. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 15 września o godz. 10:35.

Powtórki odcinka:

niedziela, 15 września, 20:05

środa, 18 września, 21:55

czwartek, 19 września, 17:55

sobota, 21 września, 10:00

podziel się:

Pozostałe wiadomości