O dziczyźnie i zamkach w "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"

9
9

Smakowita, aromatyczna i wykwintna. Pachnąca igliwiem, leśnym runem i grzybami. Dziczyzna. W Europie najwięcej zjadają jej Szwedzi - 3 kg rocznie, Polacy niecałe 100 gramów. Tymczasem dziczyzna to najszczęśliwsze mięso pod słońcem i najbogatsze w składniki odżywcze. Wybiegane dziki, sarny czy jelenie mają mało tłuszczu, w tym złego cholesterolu. W dziewiątym odcinku „Wiem, co jem" dowiecie się, dlaczego warto jeść dziczyznę i jak ją kupić, by była dobra i bezpieczna. Sprawdzimy też, co wspólnego ma kiełbasa myśliwska z myśliwym, a co z jeleniem.

A „Wiem, co kupuję" znajdziemy klucz do bezpiecznego domu, czyli wybierzemy zamek do drzwi. Dziennie w Polsce dochodzi do ok. 300 włamań, więc warto mieć w domu porządny zamek do drzwi. Jak rozumieć oznaczenia na opakowaniach i jak z pond dwóch tysięcy modeli zamków wybrać taki, by być panem na zamku i to bezpiecznym? Sprawdzi to dla Was Katarzyna Bosacka. Zapraszamy!

EMISJA dziewiątego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 16 lutego o godz. 10:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 16 lutego, 20:25

wtorek, 18 lutego, 19:00

środa, 19 lutego, 21:55

czwartek, 31 października, 17:55

sobota, 22 lutego, 10:25

podziel się:

Pozostałe wiadomości