Przepisy na drób z "Pascala po polsku"

Przepisy na drób
Przepisy na drób

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

PIECZONA KACZKA Z SOSEM Z GRZYBÓW I BIAŁEJ RZODKWI

Na farsz:

3 wątróbki

1 cebula

100 g mięsa mielonego wieprzowego

2 żółtka

1 gałązka szałwii

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

Na kaczkę:

1 kaczka

100 g boczku

1 łyżka oleju

2 łyżki masła

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 szklanka rosołu

sól i pieprz

Na sos:

1 biała rzodkiew

1 mały słoiczek marynowanej cebuli

3 pieczarki

2 garści kurek

30 g cukru pudru

3 łyżki gęstej śmietany

1 gałązka pietruszki

2 liście laurowe

2 łyżki oleju

30 g masła

sól

Przygotowanie farszu:

Wątróbkę pokrój w mniejsze kawałki i posiekaj. Cebulę również pokrój, posiekaj i dodaj do wątróbki. Następnie dodaj mięso mielone i żółtka. Oderwij liście szałwii od łodygi, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól. Całość wymieszaj.

Przygotowanie kaczki:

Natrzyj kaczkę w środku pieprzem i solą. Następnie dodaj do środka farsz. Zagnij kuper kaczki i zaszyj. Obróć kaczkę na drugą stronę i zaszyj szyję. Tak przygotowaną kaczkę natrzyj również z zewnątrz pieprzem i solą.

Boczek pokrój na małe kawałki. Na jeszcze zimny olej wrzuć kawałki boczku, a następnie dodaj masło. Podsmażaj przez chwilę.

Kaczkę ułóż w naczyniu i podsmaż ze wszystkich stron przez 20-30 minut na złoty kolor.

Po podsmażeniu wyjmij kaczkę i boczek. Wylej tłuszcz z naczynia i znowu włóż kaczkę i boczek. Dodaj wino i rosół. Naczynie przykryj i wstaw do pieca na 30 minut.

Przygotowanie sosu:

Rzodkiew obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelnię wlej olej i dodaj masło. Kiedy masło rozpuści się, dodaj rzodkiew i podsmażaj na dużym ogniu przez 3-4 minuty.

Następnie dodaj cebulę marynowaną, a następnie cukier puder. Po podsmażeniu na złoty kolor przełóż warzywa do miski.

Pieczarki pokrój w talarki i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu z odrobiną soli. Kiedy pieczarki są podsmażone dodaj do nich kurki i podsmażaj dalej. Podsmażone składniki dodaj do miski z warzywami. Naczynie z kaczką, po wyjęciu z pieca, znowu postaw na ogniu i dodaj do środka przygotowane warzywa i grzyby. Przykryj i podgotuj przez 10 minut.

Po tym czasie wyjmij kaczkę i dodaj do sosu śmietanę, odrobinę posiekanej natki pietruszki i liście laurowe. Całość wymieszaj.

Pieczona kaczka z sosem z grzybów i białej rzodkwi
Pieczona kaczka z sosem z grzybów i białej rzodkwi

GRILLOWANA PIERŚ Z GĘSI Z SAŁATKĄ Z FASOLI SZPARAGOWEJ

Na grillowaną pierś:

2 piersi z gęsi

sól i pieprz

Na sałatkę:

300 g fasoli szparagowej żółtej i zielonej

4 pomidory koktajlowe

100 g pieczarek

kilka orzechów laskowych

odrobina szczypiorku

1/2 cytryny

sól

Na sos winegret:

2 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka oleju z orzechów włoskich

1 łyżka octu winnego białego

sól i pieprz

Przygotowanie piersi:

Piersi z gęsi delikatnie ponacinaj w szachownicę. Dzięki temu skóra będzie ładniejsza po grillowaniu. Dopraw piersi pieprzem i solą z dwóch stron.

Grillowanie piersi zacznij od strony skórki. Wydzieli się z niej tłuszcz i mięso będzie bardziej chrupiące. Po 3 minutach przekręć piersi na drugą stronę i również grilluj przez 3 minuty. Gotowe piersi odstaw na chwilę by odpoczęły, a następnie pokrój na skos w plastry.

Przygotowanie sałatki:

Fasolę przekrój na pół. Do gotującej się, osolonej wody wrzuć żółtą fasolę i gotuj przez 8 minut.

Pomidorki pokrój na ćwiartki, a pieczarki w talarki.

Pieczarki ułóż w naczyniu i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu nie stracą koloru.

Po ugotowaniu żółtej fasoli przełóż ją do miski z wodą i lodem. Do gotującej się wody włóż zieloną fasolę. Po ugotowaniu przełóż ją do zanurzonej w wodzie z lodem fasolki żółtej. Trzymaj ją tam do ostygnięcia a następnie osusz na ręczniku papierowym. Po osuszeniu przełóż do miski. Dodaj pieczarki i delikatnie wymieszaj. Dodaj ¾ wymieszanego sosu winegret i jeszcze raz wszystko zamieszaj.

Sałatkę wyłóż na talerz, dodaj pomidory koktajlowe i polej resztą sosu winegret. Na wierzchu sałatki ułóż plastry piersi z gęsi.

Orzechy laskowe pokrój i udekoruj nimi sałatkę. Szczypiorek pokrój w mniejsze kawałki i również ułóż na sałatce.

Przygotowanie sosu winegret:

Do naczynia dodaj olej arachidowy, olej z orzechów włoskich, sól, pieprz i ocet. Wszystko wymieszaj.

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

FRITTATA ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM

Na frittatę:

300 g świeżego szpinaku

1 por

200 g boczku

100 g koziego sera w roladce

100 g świeżego koziego sera

6 jaj

odrobina świeżej mięty

30 g masła

1 gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Na sałatę:

garść kiełków

2 garści rukoli

1 cebula czerwona

Na sos winegret:

1 łyżka musztardy

1 łyżka octu winnego białego

3 łyżki oliwy

sól

Przygotowanie frittaty:

Do gotującej się, osolonej wody włóż szpinak. Szpinak musi się parzyć przez 5-8 minut.

Pora pokrój w talarki. Z boczku zdejmij skórkę i pokrój go w kostkę. Z garnka wyjmij szpinak i odsącz z wody.

Talarki pora przełóż do garnka z wodą i gotuj przez 5 minut.

Szpinak posiekaj drobno. Ugotowanego pora przełóż za pomocną sita do miski i dodaj posiekany szpinak.

Kawałki boczku podsmaż na gorącej patelni. Podsmażony, chrupiący boczek ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć z niego tłuszcz. Dodaj boczek do warzyw.

Ser kozi w roladce pokrój w talarki.

Rozbij w misce 6 jajek. Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj. Jajka przelej do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj. Zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej.

Rozpuść masło na patelni i wlej jajka z warzywami i boczkiem. Na wierzchu poukładaj talarki z koziego sera. Omlet podsmażaj na małym ogniu przez 20 minut.

Po podsmażeniu wstaw na 5 minut do piekarnika na grillowanie, aby omlet zarumienił się delikatnie z wierzchu.

Miętę posiekaj drobno, dodaj do świeżego koziego sera i ugnieć.

Frittatę przełóż na talerz i posmaruj z wierzchu świeżym kozim serem z miętą w miejscach, gdzie na omlecie nie ma drugiego sera. Następnie udekoruj omlet listkami mięty.

Przygotowanie sałaty:

Wymieszaj kiełki z rukolą. Dodaj posiekaną cebulę. Sałatę polej sosem winegret.

Przygotowanie sosu winegret:

Do naczynia dodaj musztardę, ocet winny, oliwę, sól i dokładnie wymieszaj.

Frittata ze szpinakiem i kozim serem
Frittata ze szpinakiem i kozim serem
podziel się:

Pozostałe wiadomości