Aktualności

"Szczypta smaku": kryzysowa kuchnia
Szczypta smaku 

ZOBACZ OPIS ODCINKA >>>

Zapiekane purée z sosem z natki

purée warzywne:
1 kg ziemniaków
2 cebule
seler korzeniowy
1 kg dyni (najlepiej hokaido)
4 łyżki startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta suszonego estragonu
1/4 szklanki mleka
oliwa do smażenia
sól i pieprz

sos z natki:
2 pęczki natki
2 ząbki czosnku
sok z 2 cytryn
6 łyżek oliwy z oliwek
papryczka chilli
sól

Ziemniaki i dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Selera obierz i pokrój w mniejszą kostkę niż ziemniaki i dynię (dzięki temu warzywa ugotują się w tym samym czasie). Cebulę posiekaj wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj warzywa. Powinny się lekko skarmelizować, dzięki temu będą słodsze i bardziej wyraziste. Zalej je osoloną wodą i gotuj do miękkość. Odcedź. Podgrzej i spień lekko mleko (przy pomocy widelca lub ręcznej spieniarki do mleka). Do garnka wlej mleko i całość zmiksuj. Dodaj starty ser, przypraw solą, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, estragonem i przełóż do formy do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez 15 minut aż zapiekanka będzie złocista z wierzchu.
Natkę posiekaj i wrzucić do blendera (należy pokroić ją przed miksowaniem, żeby nie blokowała noży miksera). Dodaj roztarty z solą czosnek, sok z cytryny, oliwę i pozbawione pestek chilli. Zmiksuj. Upieczoną zapiekankę polej pietruszkowym sosem.

Pomidorowy gulasz z fasoli
1 kg białej fasoli jaś świeżej lub namoczonej przez noc
1 cebula
2 puszki pomidorów
4 marchewki
3 jędrne pietruszki korzeniowe średniej wielkości
1 łyżeczka nasion kolendry
2 ząbki czosnku
garść dowolnych orzechów
1/2 pęczka natki
2 liście laurowe
3 cm imbiru
olej do smażenia
sól i pieprz

Fasolę gotuj przez pół godziny z dodatkiem liści laurowych i soli. Korzenie marchewki i pietruszki obierz i pokrój w grubą kostkę. Na rozgrzana oliwę wrzuć nasiona kolendry a gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj przez chwilę aż cebula się skarmelizuje. Wrzuć pokrojone korzenie marchewki i pietruszki. Smaż przez chwilę, karmelizując warzywa (dzięki temu będą słodsze i bardziej aromatyczne). Dodaj czosnek. Przesmażone warzywa dodaj do odcedzonej, ugotowanej fasoli. Na patelnię po smażeniu warzyw wlej trochę wody, zamieszaj by „odkleić" pozostały na niej smak. Płyn z patelni przelej do garnka z warzywami. Dodaj starty imbir i pomidory w puszce. Gotuj przez pół godziny, aż smaki się połączą, a fasola będzie idealnie miękka. Podawaj posypane prażonymi orzechami/migdałami i świeżą kolendrą.

Naleśniki z serem i owocami

ciasto naleśnikowe:
0,5 szklanki mąki pszennej typ 450 albo 500
0,5 szklanki żytniej razowej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli

nadzienie:
2 jabłka
2 gruszki
200 g twarogu
małe opakowanie jogurtu greckiego
garść orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
mała gałązka rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu

Orzechy upraż na suchej patelni. Owoce pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej miód z dodatkiem octu balsamicznego i posiekanym rozmarynem. Dodaj plastry owoców i orzechy i chwilę je karmelizuj.
Składniki na ciasto połącz, dokładnie wymieszaj. Usmaż naleśniki.
Twaróg wymieszaj z jogurtem, dodaj cynamon i jogurt. Naleśniki przełóż twarogiem i podawaj z karmelizowanymi owocami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Co jeść, gdy trzeba zacisnąć pasa?
Następny artykuł:

Co jeść, gdy trzeba zacisnąć pasa?

tvnpix