Wołowina i patelnie w "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"

Kasia Bosacka
Kasia Bosacka

Katarzyna Bosacka na ruszt wrzuca kawał krwistej wołowiny. Zraz, hamburger, tatar, stek. Mięso wykwintne, ale drogie – zwłaszcza gdy pochodzi z importu. A czy wołowina pod flagą biało-czerwoną to jeszcze mięso czy raczej środek do usuwania plomb? Jak oszukują nas producenci mięsa? Kontrole przeprowadzone przez Inspekcję Handlową w Radomiu pokazały, że w co czwartym mięsie wołowym mielonym była wieprzowina i resztki zmielonej folii spożywczej, a konserwa „wołowa stołowa" składała się z odpadków z kurcząt. Co kryje w sobie tatar-gotowiec lub mielona wołowina na tacce? Sprawdzimy to w piątym odcinku „Wiem, co jem".

A w „Wiem, co kupuję" zobaczymy, co wysmażyli dla nas producenci patelni. Bez patelni nie ma naleśników, placków, sosów, kotletów. Ale na jakiej patelni użyjemy najmniej tłuszczu? Która jest najtrwalsza? Która będzie uniwersalna? Czy przyda nam się wok? Czy patelnie pokryte powłoką nieprzywieralną są rakotwórcze? Katarzyna Bosacka sprawdzi, jaką patelnię wybrać, by potem nie skwierczeć ze złości. Zapraszamy.

EMISJA piątego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 29 września o godz. 10:35.

Powtórki odcinka:

niedziela, 15 grudnia, 10:50 i 20:15

środa, 18 grudnia, 21:55

czwartek, 19 grudnia, 18:15

sobota, 21 grudnia, 10:00

podziel się:

Pozostałe wiadomości