Z pajdą chrupiącego chleba wchodzi jak po maśle. Wspomnienie wakacji na wsi. Tłusta rozkosz na języku. Masło.
Statystyczny Polak zjada go rocznie aż 5 kg, ale czy może być pewien jego jakości? Kontrolerzy Inspekcji Handlowej znaleźli w maśle wodę, łój i najpodlejszy olej.
Jak rozpoznać najlepsze masło? Ile tłuszczu powinno w nim być? Czy masło to niezdrowa bomba cholesterolowa? Ekstra, śmietankowe czy stołowe – czym się różnią? Czym smarować, masłem czy margaryną? Co to jest masło roślinne? Mleczne złoto w skopku czy tandetna podróba w złotku? Sprawdzi to dla Was Katarzyna Bosacka.
EMISJA drugiego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 22 grudnia o godz. 19:45.
Powtórki odcinka:
środa, 25 grudnia, 21:35
piątek, 27 grudnia, 15:00
2. odcinek "Wiem, co jem"