Wiem, co jem
powrót do listy

Wiem, co jem

Nasze programy: Polskie poprzednie sezony

OPIS SEZONU WIOSNA 2014

Kolejny sezon „Wiem, co jem” to jeszcze bardziej dociekliwa Katarzyna Bosacka. Znowu pójdzie z widzami na zakupy i przyprawi o drżenie rąk niejednego nieuczciwego producenta żywności. Każdy konsument znajdzie w programie coś dla siebie.

Mięsożercy dowiedzą się m.in. czy drób w Polsce jest zdrowy, czy raczej faszerowany antybiotykami i hormonami. Co kryje się w tanich pasztetach z puszki?

Poszukamy też najlepszej na rynku kiełbasy i szynki oraz zastanowimy się, dlaczego w wędlinach jest tyle chemii.

Kilka porad znajdą też miłośnicy nabiału. Kasia Bosacka sprawdzi, które mleko wybrać. Czy to od polskich krów jest czyste i przebadane i czy możemy je bezpiecznie pić? Kasia podpowie, jak wybrać dobry biały ser i przebada, ile prawdziwego twarogu znajduje się w smakowych smarowidłach do chleba. Czy serek dla dzieci rzeczywiście wzmocni kości, jak obiecują reklamy?

Jarosze też się nie zawiodą – weźmiemy pod lupę ryby, żeby sprawdzić, czy te hodowlane w ogóle mają jeszcze jakieś wartości. Czy to prawda, że w ich mięsie są metale ciężkie? I co oprócz ryby znajdziemy w rybnej puszce czy paście?

Kasia Bosacka weźmie pod lupę też jajka – czy warto kupować te ekologiczne? Czy faktycznie są lepsze od fermowych, czy to tylko kwestia naszego sumienia? Które jajka mają najmniej cholesterolu? Jak rozpoznać zepsute, jak ugotować je na miękko, i jak nie przypalić jajecznicy?

„Wiem, co jem” pomoże także tym, którzy są wiecznie na diecie. Pochylimy się nad wyborem płatków śniadaniowych, zbadamy, ile mają cukru. Jak podrasować owsiankę, żeby było nie tylko zdrowo, ale i smacznie? Jak wybrać dobre musli? Czy zapomnieliśmy o kimś? Sprawdźcie!

Program został nagrodzony "Brązową Łuską Pana Karpia", "Kryształowym Piórem", a Kasia Bosacka zdobyła nagrodę w konkursie "Libertas @ Auxilium" za ochronę praw konsumentów i Laur Ekoprzyjaźni za  wybitne zasługi na rzecz ekologii ZOBACZ WIĘCEJ >>>

 

OPIS SEZONU JESIEŃ 2013

Są takie produkty, bez których nie wyobrażamy sobie naszego codziennego menu. Chleb, woda, masło, kawa - to tylko część z nich. Kasia Bosacka w swoim programie brała je już pod lupę, ale producenci tych towarów obserwowali rynek, analizowali potrzeby konsumentów i dopasowali swoje produkty do ich oczekiwań. Wiele parówek ma teraz w sobie mięso z szynki, do wody producenci dodają więcej minerałów, a masło naprawdę jest extra! W nowych odcinkach "Wiem, co jem" Kasia Bosacka sprawdzi, jak wybierać podstawowe produkty, by płacić za jakość, a nie za markę i reklamę.

Zwiastun nowego sezonu "Wiem, co jem"
Zwiastun nowego sezonu "Wiem, co jem"
OPISY ODCINKÓW Z SEZONU JESIEŃ 2013:

odc. 1 >>>

odc. 2 >>>

odc. 3 >>>

odc. 4 >>>

odc. 5 >>>

odc. 6 >>>

odc. 7 >>>

odc. 8 >>>

odc. 9 >>>

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pani Kasieńko kochana . Jestem leciwą gospodynią i ciągle uczę bardzo wiele wiedzy czerpię z Pani audycji. A teraz mam prośbę związaną z brzoskwiniami. Mój najdroższy mężuś kupuje brzoskwinie wielkości główki noworodka , które to owocki po 4 dniach robią się pomarszczone, a w środku brązowieją. Nie da sobie wytłumaczyć, że... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Witam serdecznie Pani Katarzyno,
      zżyłam się już z Pani programami. Ma Pani ogromny wpływ na to co się dzieje w umysłach choć części Polaków, którzy Panią oglądają. Serdecznie chciałabym podziękować za ten program.
      Jestem młodą mamą, stąd moje pytanie do Pani. Nagminnie widzę w Polsce roczne dzieci z plastikowymi butelkami... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          witam pani kasiu mam posbe jak i zarowno pytanie czy odbedzie sie odcinek o atopowym zapaleniu skory. Pytam bo moj synek jest wlasnie atopowcem i z tego co wiem nie moze korzystać ze srodkow ktore zawierają parabeny i barwniki prosze o pomoc

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              aniakowiak

              To nie dieta - to lek !!!!!! Dieta dr Dąbrowskiej, to nie jest dieta odchudzająca, tylko LECZNICZA !!!!! Witam Pani Kasiu. Jestem fanką zarówno Pani, jak i Pani programu. Doceniam profesjonalizm, pomysłowość i lekkość z jaką przekazuje Pani informacje. Jednak….. Oglądałam ostatnio program „Wiem co jem na diecie” i bardzo zdziwiła... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  peryk

                  Pani Katarzyno. Coś związane z mlekiem czyli maślanka. Przeżyłem już ponad 75 wiosen i zawsze wiedziałem z moich lat dziecięcych że maślanka to jest to coś co zostaje ze śmietany po zrobieniu masła. Często kupuję maślankę ale nigdy nie czytałem jak jest produkowana. Ostatnio przeczytałem na opakowaniu jak to jest zrobione i szok.... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      tvnpix