"Wiem, co jem i wiem, co kupuję": łosoś i smog

Fragment 11. odc. "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"

Szlachetny z urodzenia, wykwintny w smaku, prawie pozbawiony ości. Łosoś – jedna z ulubionych ryb Polaków. Jednak media od lat nim straszą, że nas truje i morduje... Dlatego w najnowszym odcinku "Wiem, co jem" sprawdzimy, co tak naprawdę kryje się w łososiu i czy rzeczywiście może zawierać toksyny i zanieczyszczenia! Odpowiedzi będziemy szukać u samego źródła - kontaktując się z norweskimi fermami łososia. Podpowiemy też, czym różni się łosoś atlantycki od tego żyjącego dziko oraz sprawdzimy, czy łososia dzikiego w ogóle da się kupić w polskich sklepach. Do tego Kasia Bosacka wraz z ekipą programu odwiedzi pierwszą hodowlę atlantyckiego łososia w Polsce! Pracownicy firmy zaprezentują przed naszymi kamerami łososie - hodowane w pełni ekologicznie w prastarych wodach termalnych.

A w "Wiem, co kupuję" opowiemy o cichym zabójcy, przez którego przedwcześnie umiera aż 45 tys. Polaków rocznie... czyli mowa będzie o smogu. Wyjaśnimy, jak powstaje i co możemy zrobić, aby ograniczyć jego emisję. Zaprezentujemy też doraźne metody walki ze smogiem, dostępne dla każdego: oczyszczacze powietrza czy maseczki antysmogowe. Wybierzemy się również na Śląsk, jednego z najbardziej zanieczyszczonych regionów Polski, gdzie z Patrykiem Białasem z Katowickiego Alarmu Smogowego porozmawiamy o tym, co lokalne władze robią, aby zmniejszyć smogowy problem.

EMISJA jedenastego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 25 lutego o godz. 11:25.

Powtórki odcinka:

niedziela, 25 lutego, 19:30

wtorek, 27 lutego, 21:40

czwartek, 1 marca, 17:10

sobota, 3 marca, 8:50

podziel się:

Pozostałe wiadomości